"Діємо саме так, як передбачали". Зеленський заслухав доповідь Сирського щодо Курської операції

За словами президента, він підписав кілька указів про вручення державних нагород українським учасникам Курської операції
Фото: EPA (архів)

Президент України Володимир Зеленський провів кілька розмов із головнокомандувачем ЗСУ Олександром Сирським щодо ситуації на фронті, зокрема в Курській області РФ. Про це Зеленський розповів у вечірньому відеозверненні, опублікованому 16 вересня в Telegram.

Президент зазначив, що протягом дня відбулося понад 100 боїв, найбільше – на курахівському й покровському напрямках.

"Захищаємо позиції", – наголосив Зеленський.

За його словами, окремо й детально з головкомом говорили про Курську операцію.

"Кожного дня діємо саме так, як передбачали", – зазначив президент.

Він також подякував українським військовим за злагоджені кроки й "реальну стійкість". Також Зеленський розповів, що підписав кілька указів про вручення державних нагород українським воїнам – учасникам Курської операції.

Контекст:

Із 6 серпня ЗСУ ведуть наступальну операцію на території Курської області РФ. За даними Зеленського, на цей напрямок РФ перекинула 60 тис. військових, зокрема забрала із фронту в Україні.

Станом на 27 серпня, за даними ЗСУ, Україна контролювала на цьому напрямку 1294 км&³2; території, ідеться про 100 населених пунктів. Після цього були нові повідомлення про просування сил оборони в Курській області.

За словами Зеленського, створення українською армією буферної зони в російському регіоні є одним із головних завдань сил оборони. Також серед цілей операції, які озвучило українське військово-політичне керівництво, – поповнення обмінного фонду, превентивний удар, щоб не допустити захоплення окупантами частини Сумської області, демонстрація росіянам, що для нелегітимного президента РФ Володимира Путіна важливіша окупація України, ніж захист населення в самій Росії, відволікання сил ворога з покровського й курахівського напрямків на сході України.