ЗСУ поводяться в Курській області РФ як цивілізована європейська армія – МЗС України

У МЗС заявили, що Україна підтверджує неухильне дотримання взятих на себе міжнародних зобов'язань
Фото: EPA

Під час воєнної операції в Курській області країни-агресора Росії українська армія дотримується міжнародного права. Про це 16 вересня заявили в Міністерстві закордонних справ України.

"Україна, дотримуючись усіх норм і принципів міжнародного гуманітарного права і прав людини, здійснюючи ефективний контроль окремих районів Курської області, неухильно дотримується взятих на себе міжнародних зобов'язань у сфері міжнародного гуманітарного права, зокрема щодо захисту цивільного населення під час ведення бойових дій", – ідеться в повідомленні.

Українські дипломати наголосили, що українська армія – це "цивілізована європейська армія", тому "з перших днів Курської операції" сили оборони України "проявили високий професіоналізм і повне дотримання принципів міжнародного гуманітарного права".

"Цивільні мешканці на території Курської області отримували й отримують гуманітарну допомогу, задоволення основних гуманітарних потреб, можливість виїзду з районів бойових дій", – зазначили в МЗС.

У відомстві також повідомили, що українські дипломати звернулися до ООН із закликом долучитися до заходів гуманітарного реагування на вказаній території, а до Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) – із проханням долучитися до гуманітарних заходів і здійснювати моніторинг дотримання принципів міжнародного гуманітарного права відповідно до Женевської конвенції.

"Україна підтверджує неухильне дотримання взятих на себе міжнародних зобов'язань у згаданих сферах і готова надавати всебічне сприяння діяльності співробітникам ООН і МКЧХ на вказаних територіях", – заявили в МЗС України.

Контекст:

Із 6 серпня ЗСУ ведуть наступальну операцію на території Курської області РФ. За даними президента України Володимира Зеленського, на цей напрямок РФ перекинула 60 тис. військових, зокрема забрала із фронту в Україні.

Станом на 27 серпня, за даними ЗСУ, Україна контролювала на цьому напрямку 1294 км&³2; території, ідеться про 100 населених пунктів. Після цього були нові повідомлення про просування сил оборони в Курській області.

В опублікованому 3 вересня інтерв'ю NBC News Зеленський заявив, що Україна планує безстроково утримувати контрольовані території Курської області РФ, щоб змусити нелегітимного президента Росії Володимира Путіна сісти за стіл переговорів.

Під час операції в Курській області українська армія бере окупантів у полон. На цьому тлі Україна й Росія за два дні провели два обміни полоненими.