Генштаб ЗСУ: Окупанти штурмують у районі Покровська, намагалися вибити ЗСУ з позицій на Запоріжжі. За добу втратили понад 1,2 тис. осіб

За добу сталося 134 бойові зіткнення між силами оборони й російськими окупантами, повідомили в Генштабі ЗСУ
Фото: 28 ОМБр ім. Лицарів Зимового Походу / Facebook

Минулої доби у війні країни-агресора РФ проти України сталося 134 бойові зіткнення, найбільше атак окупантів – 54 – сили оборони відбили на покровському напрямку. Про це вранці 14 серпня проінформував Генштаб ЗСУ у Facebook.

У повідомленні зазначено, що найбільша концентрація російських атак була поблизу Гродівки Донецької області, район цього населеного пункту також зазнав бомбардування трьома керованими авіабомбами.

За підтримки авіації 19 атак окупанти здійснили поблизу Залізного, Нью-Йорка й Торецька, додали в Генштабі.

Там розповіли, що на харківському напрямку сталося 13 бойових зіткнень, а на лиманському напрямку ворог атакував 11 разів – намагався просунутися вперед біля Невського, Тернів, Макіївки та у Серебрянському лісі.

"На оріхівському напрямку окупанти намагалися вибити підрозділи сил оборони з позицій у районах Малої Токмачки й Роботиного, – ідеться в повідомленні. – На придніпровському напрямку російські загарбники атакували наші позиції 11 разів. Отримали жорстку відсіч, зазнали втрат і відійшли".

На інших напрямках кількість російських атак була меншою за 10.

Водночас на кордоні із Чернігівською та Сумською областями окупанти з території РФ активно застосовують КАБ по районах українських населених пунктів, російські бомби також вибухають і на території самої РФ.

Загалом минулої доби втрати російських загарбників сягнули приблизно 1240 осіб, підкреслили в Генштабі ЗСУ у Facebook.

"Також українські воїни знешкодили 21 танк, 17 бойових броньованих машин, 57 артилерійських систем, п'ять РСЗВ, засіб ППО, 57 БПЛА оперативно-тактичного рівня, 61 автомобіль і сім одиниць спеціальної техніки окупантів", – ідеться в повідомленні.

Контекст:

Станом на лютий, як повідомляв президент України Володимир Зеленський, російські окупанти контролювали приблизно 26% території України.

10 травня 2024 року країна-агресор Росія розпочала новий наступ на півночі Харківської області. За даними президента України Володимира Зеленського, співвідношення втрат під час цього наступу становило восьмеро росіян на одного українця. 21 липня він сказав, що Росія втратила вбитими під час цієї спроби 20 тис. осіб.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський 22 липня повідомив, що росіяни не зважають на високий рівень втрат і далі атакують на багатьох ділянках лінії зіткнення, зокрема на покровському напрямку.

6 серпня сили оборони України розпочали наступ у Курській області РФ. Станом на 12 серпня, за даними Сирського, під контролем України – орієнтовно 1 тис. км&³2; території РФ. За підрахунками управління стратегічних комунікацій ЗСУ, Україна за тиждень взяла під контроль у РФ таку саму територію, яку Росія окупувала за весь 2024 рік.