Генштаб ЗСУ: Ситуація у Вовчанську – контрольована, на покровському напрямку сили оборони перегрупувалися

16 травня в Генштабі повідомляли, що ЗСУ контратакували окупантів у районі Вовчанська
Скріншот: Головне управління розвідки Міністерства оборони України / Facebook

Сили оборони України 16 травня відбили вісім атак російських окупантів біля населених пунктів Липці, Стариця і Вовчанськ Харківської області, загалом на харківському напрямку сталося 10 боєзіткнень. Оперативну інформацію станом на 23.30 про російське вторгнення опублікував Генштаб ЗСУ у Facebook.

Зазначають, що ворог продовжує спроби прорвати оборону українських підрозділів на напрямку Шебекіно – Вовчанськ.

"Ситуація в населеному пункті Вовчанськ – контрольована... Із початку поточної доби втрати противника на харківському напрямку склали 160 окупантів із числа особового складу і 21 одиницю озброєння й військової техніки", – вказано в повідомленні.

Як наголосили в Генштабі ЗСУ, найбільше російських атак 16 травня сталося на покровському напрямку – 35.

"На окремих ділянках у ході боїв унаслідок інтенсивного вогневого впливу і штурмових дій противника сили оборони здійснили перегрупування", – ідеться в повідомленні.

Окрім того, на куп'янському напрямку українські військові в окремих районах проводять заходи щодо покращення тактичного положення, додали в Генштабі ЗСУ.

"Загалом, ситуація на фронті контрольована силами оборони, суттєвих змін в обстановці не відбулося", – резюмували українські військові.

Контекст:

Станом на лютий, як повідомляв президент України Володимир Зеленський, російські окупанти контролювали приблизно 26% території України.

Протягом останніх місяців загарбники вели штурмові дії на низці напрямків. Зокрема, у лютому їм вдалося захопити Авдіївку Донецької області. Напружені бої тривають за місто Часів Яр.

Уранці 10 травня 2024 року країна-агресор Росія розпочала новий наступ на півночі Харківської області. Увечері 10 травня в Генштабі ЗСУ повідомили про бої за прикордонні населені пункти в Харківській області, які були в сірій зоні.

15 травня українські військові повідомили, що біля Вовчанська сили оборони відбили наступ російських окупантів і частково витіснили їх. Зеленський того самого дня заявив, що Україні вдалося стабілізувати ситуацію у прикордонних районах Харківської області.

Генштаб ЗСУ 16 травня повідомляв, що на півночі міста тривають бойові дії, але плани ворога максимально вклинитися у глибину міської забудови Вовчанська й там закріпитися зірвано. Пізніше 16 травня в Генштабі додали, що ЗСУ контратакували окупантів у районі Вовчанська. Активне просування окупантів по території Харківської області вже зупинено, заявили ввечері в ОВА.