Глава МЗС Великобританії відвідав Київ і заявив, що Україна може використовувати британську зброю для ударів по Росії

Під час візиту в Київ Кемерон, зокрема, зустрівся з главою МЗС України
Фото: Foreign, Commonwealth & Development Office / Flickr (архів)

Глава МЗС Великобританії Девід Кемерон 2 травня відвідав Київ із неанонсованим візитом і заявив, що Україна може використовувати британську зброю для ударів по території Росії. Про це повідомили агентство Reuters і газета Daily Mail, яка опублікувала відеофрагмент спілкування дипломата з британськими журналістами.

Інформація про візит Кемерона в Україну почала з'являтися в ніч проти 3 травня. Увечері 2 травня про це першим повідомило Reuters, але згодом анулювало повідомлення й пообіцяло опублікувати подробиці пізніше.

Станом на 3.40 3 травня про візит Кемерона офіційно не повідомляла ні українська сторона, ні британська.

За інформацією ITV, під час візиту дипломат зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським, а також, з огляду на фото, які публікують у ЗМІ, – з главою МЗС України Дмитром Кулебою.

У Києві Кемерон підтвердив "беззастережну підтримку" України й пообіцяв, що Великобританія надаватиме Україні більше зброї. Міністр сказав, що Великобританія щорічно виділятиме на військову підтримку України £3 млрд ($3,74 млрд) і "так довго, як це буде потрібно". Зокрема, уточнив дипломат, Україна отримає високоточні бомби, зенітні ракети й обладнання для 100 мобільних груп ППО.

Під час спілкування із журналістами Кемерон сказав, що Україна має право використовувати зброю, яку постачає Великобританія, на свій розсуд.

"Що стосується того, що роблять українці... На нашу думку, це їхнє рішення, як використовувати цю зброю. Вони захищають свою країну, вони зазнали незаконного вторгнення [президента країни-агресора РФ Володимира] Путіна, і вони мають зробити ці кроки. Ми не обговорюємо жодних застережень щодо цього... Будьмо абсолютно зрозумілими: Росія напала на Україну, і Україна має повне право завдати удару у відповідь по Росії", – сказав міністр.

У нього уточнили, чи означає це, що Україна може атакувати цілі всередині Росії зброєю, яку отримує від Великобританії. "Це рішення України, і Україна має на це право, – відповів дипломат. – Подібно до того, як Росія завдає ударів по Україні, ви можете цілком зрозуміти, чому Україна відчуває необхідність переконатися, що вона захищає себе, виганяє росіян зі своєї країни і має можливість завдати удару у відповідь".

Кемерон заявив, що війна Росії проти України є "викликом нашого покоління" й Україна не повинна протистояти Росії сама. "Ми всі маємо зробити все можливе, щоб Україна мала все, що їй потрібно для перемоги", – наголосив глава МЗС Великобританії.

Це другий візит Кемерона у Київ на посаді глави МЗС Великобританії. Перший відбувся в листопаді 2023 року.

Контекст:

Країни Заходу, побоюючись ескалації війни з РФ, раніше ставили Україні умову, що далекобійні ракети та інші боєприпаси, які вони надають, не можна використовувати для ударів по російській території. 1 травня глава МЗС Латвії Байба Браже заявила, що деякі країни зняли цю заборону, але не назвала ці країни. Отже, заява Кемерона – імовірно, одне з перших публічних підтверджень слів Браже.

Станом на початок 2024 року Сполучене Королівство надало допомоги Україні на понад £12 млрд ($15,3 млрд). Воно, зокрема, передає Україні далекобійні ракети Storm Shadow і танки Challenger 2. Наприкінці квітня прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак оголосив про новий пакет допомоги Україні на £500 млн (приблизно $620 млн). За даними британських журналістів, у ньому, можливо, будуть високоточні бомби з лазерним наведенням Paveway IV. Загалом цього фінансового року обсяг військової допомоги Великобританії Україні сягне £3 млрд.