Україні почали передавати зброю без заборони бити нею по Росії – глава МЗС Латвії

Браже зазначила, що міжнародне право дозволяє Україні бити по місцях, звідки РФ її атакує
Фото: ЕРА

Деякі країни, які надають Україні військову допомогу для протистояння російській агресії, припинили просити не використовувати наданої зброї для ударів по території РФ. Про це глава МЗС Латвії Байба Браже заявила "Європейській правді" в інтерв'ю, яке опублікували 1 травня.

Журналіст запитав, як вона ставиться до ймовірної підтримки ударів Збройних сил України по території країни-агресора.

"Повністю згодна. Україні потрібні не лише ППО чи снаряди, вам потрібна здатність завдавати глибоких високоточних ударів [...] і по російській території. По місцях, звідки Росія атакує Україну, адже міжнародне право це дозволяє", – відповіла дипломатка.

Браже зазначила, що підхід Заходу "не бити західною зброєю по території Росії" може змінитися.

"Уже зараз є країни, які вже надали Україні зброю без подібних обмежень. Абсолютно [точно]. Звісно, не все оголошується публічно. І навіть краще не говорити це вголос до певного часу. Головне – вплив на полі бою. Бо тут є вибір: чи говорити про щось голосно, чи просто робити те, що треба", – підкреслила глава МЗС Латвії.

Контекст:

Україна у війні проти країни-агресора застосовувала далекобійне озброєння, передане їй західними партнерами, зокрема ракети ATACMS, Storm Shadow і SCALP.

Країни Заходу, побоюючись ескалації війни з РФ, поставили Україні умову, що передані ними далекобійні ракети й інші боєприпаси не можна використовувати для ударів по російській території.

Ще в липні 2023 року на той час головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявляв, що якщо партнери України бояться передавати їй зброю, яку можуть використати для ударів по території країни-окупанта РФ, то Україна застосовуватиме для цього зброю власного виробництва. За його словами, на війні "можна й потрібно вбивати [ворога] на його території".