ЄС засудив страти росіянами українських військовополонених

Згідно зі звітом, уже принаймні 177 українських військовополонених загинули в російській неволі з початку російсько-української війни
Фото: depositphotos.com

Верховний представник Європейського союзу засудив розстріли українських військовополонених російською армією. Про це 16 жовтня поінформували в дипломатичній службі ЄС.

У повідомленні зазначено, що страти українських військовополонених демонструють постійне і систематичне нехтування Росією міжнародного гуманітарного права.

Те, що російські громадські діячі публічно закликають до розстрілу українських військовополонених і прославляють їх, закликаючи до нових, ще раз викриває справжню природу режиму в Кремлі, йдеться в повідомленні.

"Європейський союз рішуче засуджує ці вбивства, які є ще одним огидним прикладом жорстокого поводження з українським народом із боку Росії. Ці випадки є жахливими і є серйозними порушеннями Женевських конвенцій", – додали в ЄС.

Крім цього, у дипслужбі ЄС підтвердили, що з початку повномасштабного вторгнення в російському полоні загинуло 177 військовополонених.

Управління ООН із прав людини підтвердило, що Росія систематично застосовує до українських військовополонених різноманітні тортури, зокрема сексуальне насильство.

У ЄС також засудили те, що ув'язнені не мають доступу "до зовнішнього світу", й відмову в гуманітарному доступі для незалежних спостерігачів.

Контекст:

На початку липня в Офісі генпрокурора поінформували, що росіяни за час повномасштабної війни стратили понад 110 українських полонених (зокрема 62 – під час здавання в полон). За даними ОГП станом на 4 жовтня, на полі бою росіяни стратили щонайменше 93 українських військових, 80% страт сталися 2024 року.

Зокрема, 3 серпня Лубінець повідомив, що окупанти жорстоко вбили українського військовополоненого, відрізавши йому голову й кінцівки.

16 вересня омбудсмен сказав, що росіяни, імовірно, стратили українського військового в Новогродівці Донецької області, встромивши у його груди меч із написом "За Курськ".

Наймасовіший, за інформацією українських правоохоронців, відомий випадок страти стався цієї осені на покровському напрямку, поблизу сіл Миколаївка і Сухий Яр Донецької області, – окупанти розстріляли 16 військовослужбовців. 6 жовтня бригада Нацгвардії "Азов" повідомила, що захопила в полон одного з росіян, які розстріляли групу українських військових поблизу Нью-Йорка, той заявив, що його командиру надійшла команда "в полон нікого не брати", тому що з полоненими "ніколи вовтузитися".

8 жовтня головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан заявив, що МКС може взятися за справи про страти українських військових.