Європа має готуватися, що війна в Україні триватиме понад 10 років – Столтенберг

За словами генсека НАТО, що більшою буде допомога Україні, то швидше закінчиться війна
Фото: EPA (архів)

"Парадокс" війни в Україні: що довше НАТО зобов'язується вести війну, то швидше досягнуть рішення щодо її припинення. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв'ю BBC, опублікованому 18 липня.

На тлі побоювань, що в разі перемоги на президентських виборах у США Дональда Трампа фінансування допомоги Україні з боку Штатів можуть скоротити або ж навіть припинити, Столтенберг закликав європейських членів Альянсу збільшити свої зобов'язання.

На запитання, чи мають союзники НАТО бути готовими до конфлікту в Україні, який триватиме понад 10 років, Столтенберг відповів: "Так", передає BBC.

"Парадокс у тому, що тепер [нелегітимний президент країни-агресора РФ Володимир] Путін вважає, що може нас "перечекати". Тому ця війна триває. [...] Коли ми дуже чітко заявляємо, що ми тут надовго, що в нас є сильна й постійна підтримка України, тоді в нас є умови для рішення, за якого Україна переважатиме як суверенна незалежна держава", – заявив Столтенберг.

Зазначають, що його заява пролунала на тлі повідомлення про плани Німеччини вдвічі скоротити військову допомогу Україні. За даними Reuters, проєкт бюджету країни на наступний рік передбачає €4 млрд на військову допомогу Україні замість приблизно €8 млрд 2024 року.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частини Донецької й Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків.