Костенко: Думаю, Сирський зараз – особистий ворог Путіна. Курська операція, по факту, – удар по Путіну безпосередньо G

Костенко розповів, хто придумав Курську операцію
Фото: Роман Костенко / Facebook

Операцію українських сил оборони в Курській області країни-агресора РФ, найімовірніше, придумав головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський. Про це сказав в інтерв'ю головній редакторці інтернет-видання "ГОРДОН" Олесі Бацман народний депутат України від "Голосу", секретар комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки полковник СБУ Роман Костенко, який зараз захищає Україну.

"Я в нього напряму не питав, але це його почерк. Реально його почерк. Я думаю, що це зробив він. Відносно невеликими силами досяг такого результату", – сказав Костенко.

За його словами, головнокомандувач ЗСУ змусив увесь світ говорити про себе і про Україну.

 "Я думаю, Сирський зараз – особистий ворог [нелегітимного президента РФ Володимира] Путіна. Тому що це, по факту, удар по Путіну безпосередньо. Він завжди гарантував усьому російському народу безпеку, тут головнокомандувач ЗС України, українська армія прийняла рішення – і почала. І що головне – операція продовжується", – сказав він.

Контекст:

6 серпня почався наступ ЗСУ в Курській області РФ, у регіоні тривають бої. За словами президента України Володимира Зеленського, створення українською армією буферної зони в російському регіоні є одним із завдань сил оборони.

Пізніше він сказав, що не озвучуватиме всіх цілей операції в Курській області, але кілька назвав: поповнення обмінного фонду; превентивний удар, щоб не допустити захоплення окупантами частини Сумської області; демонстрація росіянам, що для нелегітимного президента РФ Володимира Путіна важливіша окупація України, ніж захист населення в самій Росії.

Станом на 27 серпня, за даними ЗСУ, Україна контролювала на цьому напрямку 1294 км&³2; території, ідеться про 100 населених пунктів. Після цього були нові повідомлення про просування сил оборони в Курській області.

В опублікованому 3 вересня інтерв'ю NBC News Зеленський заявив, що Україна планує безстроково утримувати контрольовані території Курської області РФ, щоб змусити нелегітимного російського президента Володимира Путіна сісти за стіл переговорів.