Полковник СБУ Костенко: Ми перехопили ініціативу, але "м'ясний каток" Росії розкручений G

Одна із цілей Курської операції, ймовірно, – перехопити ініціативу
Фото: Роман Костенко / Facebook

Українські військові через Курську операцію, імовірно, хочуть нав'язати армії країни-агресора РФ свою ініціативу. Про це український народний депутат від "Голосу", секретар комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки полковник СБУ Роман Костенко, який зараз захищає Україну, розповів в інтерв'ю головній редакторці інтернет-видання "ГОРДОН" Олесі Бацман.

За словами Костенка, сили противника на сході України переважають, тому припустив, що однією із причин наступу сил оборони України на Курську область РФ є спроба перехопити в росіян ініціативу у війні.

"Можна кинути ще, як кажуть, і п'ять, і 10 бригад найбільш навчених, але якщо "каток м'ясний" Російської Федерації розкручений, то вони там на деякий час можуть зупинити ворога. Однак досить складно битися все ж таки з переважаючими силами противника. Тому, звичайно, потрібно нав'язувати ворогу свою ініціативу на неосновних напрямках удару і для того, щоб ворог там маневрував, і для того, щоб він змушений був перекидати свої війська, змінювати тактику, стратегію", – розповів Костенко.

Контекст:

6 серпня почався наступ ЗСУ в Курській області РФ, у регіоні тривають бої. За словами президента України Володимира Зеленського, створення українською армією буферної зони в російському регіоні є одним із завдань сил оборони.

Пізніше він сказав, що не озвучуватиме всіх цілей операції в Курській області, але кілька назвав: поповнення обмінного фонду; превентивний удар, щоб не допустити захоплення окупантами частини Сумської області; демонстрація росіянам, що для нелегітимного російського президента Володимира Путіна важливіша окупація України, ніж захист населення в самій Росії.

Станом на 27 серпня, за даними ЗСУ, Україна контролювала на цьому напрямку 1294 км&³2; території, йдеться про 100 населених пунктів. Після цього були нові повідомлення про просування сил оборони в Курській області.

В опублікованому 3 вересня інтерв'ю NBC News Зеленський заявив, що Україна планує безстроково утримувати контрольовані території Курської області РФ, щоб змусити Путіна сісти за стіл переговорів.