Масовані обстріли Харківської області, ракетна атака на Одесу, удари по Донецькій області. Зведення ОВА за добу

Загалом за добу росіяни 18 разів обстріляли населені пункти Донецької області.
Фото: Вадим Філашкін / Голова Донецької ОДА, начальник ОВА / Telegram

Минулої доби російські окупанти обстріляли територію 10 областей України. Про це з посиланням на дані ситуаційного центру Міністерства оборони України 2 травня в Telegram повідомив Military Media Center.

"Загалом застосовано різні види озброєння, включаючи міномети, артилерію, танки, РСЗВ, ОТРК, БПЛА й тактичну авіацію. Атаковано 105 населених пунктів і 143 об'єкти інфраструктури", – ідеться в повідомленні.

Зокрема, напередодні окупанти обстріляли Харків, у місті пошкоджено 14 житлових будинків, заявив голова ОВА Олег Синєгубов.

Загалом за добу під артилерійські й мінометні удари ворога потрапило щонайменше 17 населених пунктів Харківської області.

У селищі Борова внаслідок обстрілу пошкоджено господарську споруду й частково зруйновано житловий будинок. Постраждала 66-річна жінка, обійшлося без госпіталізації.

У селі Лелюківка загинула 66-річна жінка.

У селі Липці жертвою ворожого обстрілу стала 78-річна жінка.

В Ізюмському районі біля села Глинське на невідомому вибуховому пристрої вибухнув трактор, постраждав 46-річний водій.

О 10.00 загарбники атакували Золочів Богодухівського району. Унаслідок обстрілу авіабомбами пошкоджено адміністративні приміщення, будівлю "Ощадбанку", понад 20 автомобілів, а також знищено приватний будинок. Загинуло двоє людей, 13 постраждали.

У Донецькій області жертвою російського обстрілу став мирний житель Красногорівки, повідомив голова ОВА Вадим Філашкін.

У Калиновому одна людина загинула, двох поранено. У Гірнику двоє загиблих і шестеро поранених, там пошкоджено двоповерхівку і 25 приватних будинків.

У Костянтинівці пошкоджено 10 будинків і лінії електропередавання. У Слов'янську пошкоджено три багатоповерхівки. У Калиновому пошкоджено три приватні будинки.

У Часовоярській громаді пошкоджено дев'ять приватних будинків і промислову будівлю, в Торецьку – інфраструктурний об'єкт.

Загалом за добу росіяни 18 разів обстріляли населені пункти Донецької області.

Евакуйовано 338 людей, зокрема 42 дітей.

Крім цього, увечері 1 травня армія країни-агресора Росії обстріляла Одесу балістичними ракетами. На місці прильоту сталася сильна пожежа.

За даними ДСНС України, унаслідок ворожої атаки постраждало 14 людей.

Пресслужба "Нової пошти" розповіла у Facebook, що удару окупанти завдали по сортувальному депо й відділенню "Нової пошти". Серед її співробітників загиблих і постраждалих немає, оскільки вони встигли сховатися в бомбосховищі.

Контекст:

Останніми місяцями російські окупанти вели штурмові дії на низці напрямків. Зокрема, у лютому 2024 року їм удалося захопити Авдіївку Донецької області. Зараз напружені бої тривають за місто Часів Яр.

Станом на лютий, як повідомляв президент України Володимир Зеленський, окупанти контролювали приблизно 26% території України. За даними Зеленського, Росія готує новий наступ у травні – червні. Щоб захиститися, а також самій розпочати новий наступ, Україні потрібно більше військової допомоги від союзників, наголосив він.