Масштабний контрнаступ, перенесення війни в Росію. КБФ проаналізував цілі України у війні та що потрібно для їх реалізації

Для досягнення стратегічних цілей у війні проти РФ Україні потрібно більше зброї, наголошує КБФ
Фото: EPA

Для досягнення стратегічних цілей України у війні проти РФ західні партнери мають пришвидшити надання Збройним силам України необхідного озброєння і зняти заборону на ураження цілей на території країни-агресора. Про це йдеться в огляді Київського безпекового форуму, який 23 липня опублікували на сайті КБФ.

На думку експертів КБФ, однією із цілей України має стати перенесення війни на територію Росії. "Регулярне ураження цілей ворога [на глибині 300–500 км від кордону] гарантовано знизить інтенсивність повітряних та наземних атак на території України", – ідеться в огляді.

Також Україна має посилити протиповітряну оборону й ізолювати окупований Росією Крим, щоб зменшити загрози від розміщених на півострові аеродромів та військових баз. "Україна вже успішно пройшла пів дороги до ізоляції Криму: витіснивши з півострова російський флот та регулярно знищуючи там російську ППО", – вважають у КБФ.

Водночас інша стратегічна мета України – масштабний наземний контрнаступ, – на думку експертів форуму, на цей час "виглядає недосяжною". Зокрема через брак боєприпасів і техніки, яку обіцяли доправити західні союзники.

Як зазначено в огляді, зброя від партнерів, яку зараз надають Україні, "є необхідною, але недостатньою для досягнення поставлених цілей", тому Захід має пришвидшити та розширити військову допомогу, а також зняти заборону на використання високоточної зброї (як ракети ATACMS) для ураження цілей на території РФ.

Для досягнення стратегічних цілей Україні потрібні універсальні винищувачі (такі як американські F-16 та французькі Mirage 2000, уже обіцяні Києву, або британсько-німецькі Tornado) і літаки-радари (два такі літаки обіцяла надати Швеція). Також Україні потрібні крилаті ракети, дальність польоту яких перевищує дальність польоту ATACMS: наприклад, TAURUS KEPD 350, JASSM, Tomahawk і ракети "повітря – повітря" AIM-120 AMRAAM.

"Усі ці типи зброї не є надсучасними або дефіцитними, тому їх передавання Україні має бути пріоритетним у найближчий рік", – зазначають в огляді.