"Ми недооцінили українців". Експрем'єр Великобританії Джонсон закликав дозволити Києву бити по РФ західною зброєю

Джонсон заявив, що операція ЗСУ в Курській області РФ стала ударом для Путіна
Фото: EPA

Вторгнення українських сил оборони в Курську область країни-агресора Росії принизило нелегітимного президента РФ Володимира Путіна. Про це написав колишній прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон у колонці для Daily Mail, яку опублікували 16 серпня.

Колонка має назву "Після тижня блискучої тактики Україна нарешті може покласти край цій війні". У ній Джонсон описує, яким Путін був роздратованим під час доповіді губернатора Курської області про проникнення ЗСУ на російську територію.

За словами Джонсона, Путін думав, що його бронетанкові колони захоплять Київ за лічені дні. Натомість українські танки увійшли в Росію і приблизно за тиждень захопили більше території, ніж росіяни за рік.

"Коли Путін напав на Україну, він думав, що невдовзі встановить маріонетковий режим у Києві. Тепер він виявляє, що українці фактично захопили 80 сіл усередині самої Росії і створили військову адміністрацію в російському місті Суджа", – ідеться у статті.

Прорив у Курську продемонстрував, що Захід недооцінює українців, заявляє Джонсон. "Ми недооцінили українців, їхню сміливість, їхню готовність зробити те, що люди вважали неможливим. І ми хронічно недооцінили їхню чисту лють на російського загарбника – глибоке бажання в серцях українців вигнати війська Путіна з кожної п'яді української землі", – написав він. Джонсон додав, що своїм героїзмом українці вкотре зруйнували міф про непереможність Путіна.

Колишній британський прем'єр закликав "відкинути безглузду путінофобію" й дати українцям інструменти, які їм потрібні, щоб "закінчити роботу". Він пояснив, що має на увазі під цим дозвіл ефективно використовувати вже надану зброю.

За його словами, єдиний спосіб зупинити російські плануючі бомби – це вдарити по авіабазах, які використовують ці російські літаки, а єдиний спосіб ударити по цих базах – використовувати західну зброю, яка вже є в України, зокрема американські ATACMS і британські Storm Shadow.

"Настав час для Великобританії знову продемонструвати лідерство, виявити ініціативу щодо Storm Shadow, і решта наших друзів і союзників наслідуватиме її приклад", – наголосив політик.

Контекст:

США дозволили Україні бити по прикордонних районах країни-агресора РФ боєприпасами GMLRS та артилерією, але не далекобійними ракетами ATACMS, повідомляли в Білому домі.

Новий прем'єр-міністр Великобританії Кір Стармер розповів журналістам дорогою на саміт НАТО у Вашингтоні 9 липня, що Україна сама має вирішувати, як вона буде використовувати ракети, які надала їй Великобританія. Водночас газета The Telegraph зазначила, що політика країни "не змінилася" і, попри заяви Стармера, Лондон не дозволяє Україні бити ракетами Storm Shadow по РФ. Британські посадовці побоюються, що такий крок призведе до ескалації війни й може залучити Великобританію в конфлікт із Росією.

Президент України Володимир Зеленський неодноразово наголошував, що потрібні "далекобійні рішення" проти аеродромів, на яких стоять військові літаки, котрі країна-агресор РФ застосовує для атак коригувальними авіабомбами.