На харківському напрямку в деяких локаціях ворог знижує активність, але почав будувати фортифікації – ЗСУ

Росіяни намагаються прорвати оборону в Харківській області, але українські військові, "звичайно, цього не дозволяють", кажуть в ОТУ "Харків"
Фото: 36 окрема бригада морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського / Facebook

Ситуація на харківському напрямку залишається складною, але останнім часом окупанти значно зменшили використання керованих авіабомб і в деяких місцях знизили активність штурмів. Про це розповів 18 серпня в ефірі телемарафону речник оперативно-тактичного угруповання "Харків" Віталій Саранцев, повідомив "Укрінформ".

"В окремих локаціях можна відзначити зниження активності ворога, де він не здійснює активних штурмових дій, проте він там починає проводити заходи зі зведення фортифікацій", – зазначив Саранцев.

Загалом, за його словами, ситуація на напрямку залишається складною, противник намагається прорвати оборону і проникнути вглиб позицій українських захисників. "Ми йому, звичайно, цього не дозволяємо", – сказав Саранцев.

За його даними, за добу по позиціях оборонців на харківському напрямку фіксують 300–400 обстрілів.

Він також зауважив, що останніми днями в Харківській області росіяни менше застосовують тактичну авіацію. 

"Якщо ще кілька тижнів тому ми фіксували 30–50 КАБ на добу, то зараз ця кількість значно зменшилася – буває два КАБ, учора був один КАБ, позавчора – чотири. Тобто в рази зменшилася кількість застосування тактичної авіації, відповідно, і використання керованих авіабомб", – зазначив Саранцев.

На його думку, це можна пов’язати з кількома причинами. Одна з них – ворог застосовує тактичну авіацію на важливіших для себе напрямках, таких як покровський чи Сумська область.

"Також це можна пов'язати з тим, що внаслідок успішних дій, які проведені спільними зусиллями ГУР і сил оборони, було знищено аеродромну інфраструктуру, паливно-мастильні матеріали, склади з боєприпасами, тобто у противника значно зменшився цей ресурс і він намагається оптимізувати його використання і задіює його лише на найважливіших для нього напрямках", – розповів речник ОТУ "Харків".

Контекст:

Російські війська вторглися на територію Харківської області на початку повномасштабної війни  24 лютого 2022 року, але обласний центр захопити не змогли. Окупанти щодня обстрілюють ракетами, дронами й авіабомбами Харківську область, зокрема й обласний центр.

10 травня 2024 року країна-агресор Росія розпочала новий наступ на півночі Харківської області. За даними президента України Володимира Зеленського, співвідношення втрат під час цього наступу становило восьмеро росіян на одного українця. 21 липня він сказав, що Росія втратила вбитими під час цієї спроби 20 тис. осіб.

Наприкінці липня в інтерв'ю Зеленський заявив, що Росії вже не вдасться взяти Харків, її головну мету змінено – це Покровськ Донецької області.

Начальник ГУР МО України Кирило Буданов вважає, що окупанти намагалися створити на півночі Харківської області буферну зону. Ця спроба провалилася, і деокупація захоплених ними територій – "питання часу", наголосив Буданов.