РФ відтягує сили з харківського напрямку в Курськ, однак "не так швидко, як хотілося б" – The Economist

У Курську область Росія стягує з Донбасу менше військ, ніж із харківського напрямку
Фото: EPA

Через прорив українських сил у Курську область РФ, Росія перекидає свої війська із харківського напрямку й значно менше – із фронту на Донбасі. Про це 12 серпня написав The Economist, посилаючись на джерело в Генеральному штабі ЗСУ.

Кінцева мета операції в Курській області – до кінця незрозуміла, пише The Economist, однак вона, вочевидь, полягає у відведенні російських військ від Харкова й Донбасу. Утім, за попередніми даними, її результати є "непереконливими" – з Донбасу Росія нібито перекинула значно менше військ, ніж із харківського напрямку.

"Їхні [російські] командири – не ідіоти", – зазначило джерело в Генштабі, наголосивши, що росіяни перекидають сили, "але не так швидко, як нам хотілося б".

За словами джерела, російським військовим відомо, що українські сили оборони не можуть розширити логістику на 80 чи 100 км.

Попри те, що операція в Курській області покращила моральний дух серед українських військових, джерело все ж не поспішає порівнювати її з успішним контрнаступом ЗСУ в Харківській області наприкінці 2022 року.

За словами джерела, росармія тепер серйозніше ставиться до війни. Співрозмовник застерігає: якщо ЗСУ потраплять у пастку, Росія "сточить нам зуби", пише The Economist.

Контекст:

6 серпня у РФ заявили про нібито спробу ЗСУ атакувати кордон із Росією в Курській області, після цього в регіоні тривають бої. Українське військово-політичне керівництво не коментувало цих подій. Докладніше про операцію читайте в матеріалі "ГОРДОН".

8 серпня секретар комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, нардеп від "Голосу" Роман Костенко заявив, що операція сил оборони України в Курській області РФ добре спланована і стала несподіваною для окупантів. Американський Інститут вивчення війни поінформував, що українські сили просунулися вглиб до 35 км у Курській області.

Того самого дня президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія принесла війну в Україну й "повинна відчувати, що нею зроблено". 10 серпня Зеленський повідомив про доповіді головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського щодо "витискання війни на територію агресора", висловивши подяку військовим, "які це забезпечують".

ЗМІ писали, що Росія перекинула в Курську область військових і техніку з Бєлгородської області, а також із Донецької області України.

Із 9 серпня у трьох сусідніх з Україною областях – Курській, Брянській і Бєлгородській – ввели режим контртерористичної операції.