На початку року Залужний був проти наступу України на Курську область – Politico

Один із неназваних чиновників у розмові з Politico сказав, що Залужний відчував, що наступ на Курську область – це гра
Фото: EPA

Колишній головнокомандувач Збройних сил України, а зараз посол у Великобританії Валерій Залужний був проти наступу сил оборони на Курську область РФ, розмови про який почалися на початку 2024 року. Про це, посилаючись на власні джерела, 16 вересня пише Politico.

Видання повідомляє, що коли Зеленський показав ексголовкому план наступу, той запитав главу держави, що буде далі, на що президент не дав відповіді. Один із неназваних чиновників у розмові з Politico сказав, що Залужний відчував, що наступ на Курську область – це гра.

Проти наступу ЗСУ був також Еміль Ішкулов – колишній командир 80-ї десантно-штурмової бригади, якого зняли з посади за конфлікт із вищим військовим керівництвом наприкінці липня цього року.

За словами співрозмовників Politico, Ішкулов побоювався, що його бригада може виявитися надто уразливою всередині Росії, через що кількість жертв може різко зрости.

Politico пише, що зверталося до Залужного й Ішкулова по коментарі щодо подій у Курській області. Проте відповіді не дістало.  

Контекст:

 Із 6 серпня ЗСУ ведуть наступальну операцію на території Курської області РФ. За даними президента України Володимира Зеленського, на цей напрямок РФ перекинула 60 тис. військових, зокрема забрала із фронту в Україні.

Станом на 27 серпня, за даними ЗСУ, Україна контролювала на цьому напрямку 1294 км&³2; території, ідеться про 100 населених пунктів. Після цього були нові повідомлення про просування сил оборони в Курській області.

В опублікованому 3 вересня інтерв'ю NBC News Зеленський заявив, що Україна планує безстроково утримувати контрольовані території Курської області РФ, щоб змусити нелегітимного президента Росії Володимира Путіна сісти за стіл переговорів.