Небензя заявив, що НАТО не зможе "відмазатися", і пригрозив Альянсу війною

Якщо союзники України дозволять бити своєю зброєю по російській території, це означатиме війну між НАТО і РФ, заявив Небензя
Фото: EPA

Постійний представник країни-агресора РФ при ООН Василь Небензя заявив, що якщо держави – члени НАТО дозволять України завдавати ударів їхньою зброєю по території Росії, це означатиме пряме протистояння Альянсу проти Росії. Уривок з виступу Небензі на засіданні ООН оприлюднило пропагандистське агентство ТАСС.

За його словами, президент України Володимир Зеленський зацікавлений у знятті обмежень на застосування західного озброєння для нібито втягнення країн Заходу у війну.

"Якщо рішення про зняття обмежень дійсно ухвалили або ухвалять, це означатиме, що з цього моменту країни НАТО розпочинають пряму війну з Росією. У цьому випадку ми, зрозуміло, будемо змушені ухвалювати відповідні рішення з усіма для західних агресорів наслідками. "Відмазатися" від відповідальності і звалити провину на Київ у наших західних колег уже не вийде", – заявив Небензя.

Він додав, що застосування західної зброї можливе лише за наявності доступу до розвідданних із супутників США і Євросоюзу. В України, за словами Небензі, таких можливостей нібито "немає і близько".

Контекст:

Зеленський неодноразово зазначав, що потрібні "далекобійні рішення", зокрема проти аеродромів, на яких базуються військові літаки, котрі країна-агресор РФ застосовує для атак коригованими авіабомбами.

За словами Зеленського, питання ударів далекобійною західною зброєю по території Росії залежить від США, Великобританії, Франції та Німеччини, оскільки вони мають "відповідні інструменти, які можна задіяти". Але дістати потрібно не лише дозвіл, а й далекобійну зброю, додав президент 2 вересня.

11 вересня в Києві держсекретар США Ентоні Блінкен розповів, що на зустрічі з владою України, зокрема, обговорив питання далекобійності українських ударів західною зброєю вглиб території РФ.

12 вересня нелегітимний президент країни-агресора Росії Володимир Путін заявив, що ймовірні удари по території РФ далекобійною західною зброєю означатимуть, що НАТО "напряму" вступатиме у війну. У відповідь на цю заяву прем'єр-міністр Великобританії Кім Стармер сказав, що "Україна має право на самооборону" і Лондон допомагає Україні "навчанням і можливостями", маючи на увазі зброю.