"Нечасте явище". На плацдармі на лівобережжі Херсонської області потрапив у полон російський військовий

Окупанти штурмували українські позиції на островах на захід від Кринків, розповіли у ЗСУ
Фото: khersonline.net (ілюстративне)

Сили оборони України взяли в полон російського військового поблизу Кринків на лівобережжі Херсонської області. Про це 17 серпня в ефірі телемарафону повідомив речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" ЗСУ Дмитро Лиховій.

Відеозапис опубліковано в YouTube каналу "Ми – Україна".

Лиховій розповів, що окупанти штурмували українські позиції на островах на захід від Кринків.

"Штурм ішов із напрямку Козачих Лагерів, штурм відбитий. І ось під час цього штурму в полон потрапив один російський військовослужбовець, – поінформував речник ОСУВ "Таврія". – Це нечасте явище, коли саме на плацдармі на лівому березі Дніпра потрапляють у полон. Тому що там перебування наших підрозділів пов'язане з форсуванням Дніпра, але трапляється і так".

За словами Лиховія, полонений окупант поповнить обмінний фонд і надасть свідчення про російський контингент, зокрема й на лівобережжі Херсонської області.

Контекст:

Лівобережжя Херсонської області поки залишається під контролем окупантів. Але плацдарм неподалік Кринків українські військові утримували орієнтовно з осені 2023 року.

11 листопада президент України Володимир Зеленський повідомив, що сили оборони ведуть бойові дії на лівому березі Дніпра.

17 листопада Генштаб ЗСУ підтвердив розширення плацдарму на цій ділянці фронту. В українській морській піхоті розповіли, що українські бійці закріпилися на кількох плацдармах.

Після цього ЗСУ протягом значного часу щодня відбивали по кілька атак окупантів, але спроби росіян відбити позиції були провальними. У силах оборони півдня зазначали, що із Кринок не повертається 60–70% штурмових груп противника.

16 липня 2024 року низка українських ЗМІ з посиланням на джерела в Генштабі повідомила, що українські підрозділи відійшли із села Кринки. За даними джерел "Суспільного" в силах оборони, це відбулося кілька тижнів тому. У морській піхоті 17 липня відреагували на повідомлення й заявили, що сили оборони України й далі виконують бойові завдання на лівобережжі Дніпра, зокрема поблизу населеного пункту Кринки, хоча саме село "практично повністю знищене ворожими обстрілами".

У період із жовтня 2023-го до кінця червня 2024 року в селі Кринки зникло безвісти 788 українських військових, повідомили "Слідству.Інфо" в поліції. За цей самий період удалося вивезти звідти й поховати 262 загиблих захисників. За інформацією журналістів, українські військові воюють за острови між правим і лівим берегом неподалік Кринків.