Окупантів відправляють на штурми в Харківській області як приманку, щоб вивідати, звідки б'ють сили оборони – ЗСУ

Росіяни намагаються вивідати систему вогню сил оборони України, зазначили в ОТУ "Харків"
Фото: 93-тя ОМБр Холодний Яр / Facebook (ілюстративне)

Російське командування використовує особовий склад окупаційних військ для виявлення вогневих позицій ЗСУ в Харківській області. Про це 23 вересня в ефірі національного телемарафону повідомив речник оперативно-тактичного угруповання "Харків" ЗСУ Віталій Саранцев.

Відеозапис опубліковано в YouTube каналу "Ми – Україна".

"Він [ворог] воліє зберігати скоріше техніку чи якесь там озброєння, аніж берегти свій власний особовий склад. Тому дуже часто людей відправляють у якісь незрозумілі штурми. Людей дуже часто відправляють на штурмові дії, використовуючи їх просто як приманку, для того щоб уже по них починали відпрацьовувати сили оборони", – розповів Саранцев.

Так росіяни намагаються вивідати систему вогню сил оборони, щоб потім завдавати ударів, наголосив речник ОТУ "Харків".

Але окупанти гинуть від вогневого ураження українських військових, додав Саранцев.

За його словами, найгарячішою точкою на харківському напрямку залишається Вовчанськ і прилеглі населені пункти.

Контекст:

10 травня 2024 року країна-агресор РФ розпочала новий наступ на півночі Харківської області. За даними президента України Володимира Зеленського, співвідношення втрат під час цього наступу становило вісім росіян на одного українця. 21 липня він сказав, що Росія втратила вбитими під час цієї спроби 20 тис. осіб. Водночас, за даними ОТУ "Харків" станом на 21 вересня, окупанти втратили під час наступу 16 384 військовослужбовців (5426 – безповоротних, 10 958 – поранених).

Наприкінці липня в інтерв'ю Зеленський заявив, що Росії вже не вдасться взяти Харків, її головну ціль змінено – це Покровськ Донецької області.

Начальник ГУР МО України Кирило Буданов вважає, що окупанти намагалися створити на півночі Харківської області буферну зону. Ця спроба провалилася, і деокупація захоплених ними територій – питання часу, наголосив Буданов.

22 серпня 3-тя штурмова бригада заявила про просування в Харківській області: внаслідок контратакувальних дій бригада взяла під контроль батальйонний район оборони окупантів, ворожі взводні, ротні опорні пункти і просунулася вглиб фронту майже на 2 км&³2;.