Операція Сирського в Курській області здивувала не лише росіян – WSJ

Сирський тримав план наступу на Курську область у таємниці, зазначила WSJ
Фото: Головнокомандувач ЗС України / CinC AF of Ukraine / Facebook

Головком ЗСУ Олександр Сирський тримав план наступу на Курську область країни-агресора РФ у таємниці, а розкрив його наприкінці липня на таємній нараді зі старшими офіцерами. Про це 31 серпня написала The Wall Street Journal.

Видання наголосило, що зухвалий план Сирського здивував не лише росіян, а й українських військових.

На нараді головком ЗСУ розповів, що українська армія переламає ситуацію, зайшовши на територію Росії, чого не було із часів Другої світової війни.

Начальник штабу 61-ї механізованої бригади підполковник Артем Холодкевич розповів, що його першою реакцією був шок.

Як зазначила WSJ, зухвала операція також приголомшила Росію – українські війська подолали слабку прикордонну оборону і швидко взяли під контроль приблизно 100 міст і сіл у Курській області.

Наступ України збентежив нелегітимного російського президента Володимира Путіна, підняв бойовий дух українців після року виснажливої оборонної війни і продемонстрував США й іншим партнерам, що Україна ще може боротися, наголосив ЗМІ.

Але успіх операції зрештою визначатиме те, приведе вона до довготривалих перемог чи великих втрат на полі бою, чи дасть політичні дивіденди, які приведуть до збільшення військової підтримки з боку США та їхніх союзників, чи посилить вона позицію України в якихось майбутніх мирних переговорах, додала WSJ.

На четвертому тижні наступ України й далі набирає обертів, навіть попри те, що Росія скерувала в Курську область підкріплення, резюмувало видання.

Контекст:

6 серпня почався наступ ЗСУ в Курській області РФ, у регіоні тривають бої. За словами президента України Володимира Зеленського, створення українською армією буферної зони в російському регіоні є одним із завдань сил оборони.

Пізніше він сказав, що не озвучуватиме всіх цілей операції в Курській області, але дещо назвав: поповнення обмінного фонду, превентивний удар, щоб не допустити захоплення окупантами частини Сумської області, демонстрація росіянам, що для Путіна важливіша окупація України, ніж захист населення в самій Росії.

Станом на 27 серпня, за даними ЗСУ, Україна контролювала на цьому напрямку 1294 км&³2; території, ідеться про 100 населених пунктів. Після цього були нові повідомлення про просування сил оборони в Курської області.