"Останній розділ в історії підводного човна". Британська розвідка вважає, що ризики для російських сил у Криму зросли

У британській розвідці вважають, що Росії дешевше буде побудувати новий підводний човен, ніж відновлювати затоплений
Фото: EPA (архів)

Український удар по російському підводному човну "Ростов-на-Дону", унаслідок якого той затонув, навряд чи сильно вплине на можливості РФ завдавати далекобійних ударів по Україні із Чорного моря, але змусить Росію переглянути плани у Криму, вважає розвідка Великобританії. Огляд аналітиків 7 серпня опубліковано в X міноборони Великобританії.

У відомстві вважають, що для атаки, найімовірніше, використовували ракети ATACMS у поєднанні із серією ударів безпілотниками.

У звіті йдеться, що субмарину, найімовірніше, не відремонтували повністю після попереднього удару по ній, якого було завдано у вересні 2023 року.

"Пізніша атака точно стала останнім розділом в історії цього підводного човна, оскільки економічно вигідніше буде побудувати новий їй на заміну, ніж відновлювати й ремонтувати цей", – вважають британські розвідники.

На думку аналітиків, хоча знищення підводного човна "значно підвищить моральний дух українських сил", воно навряд чи сильно вплине на здатність РФ завдавати далекобійних ударів по Україні із Чорного моря.

"Цей удар підкреслює зростання ризиків для російських сил у Криму і, найімовірніше, змусить Росію переглянути будь-які плани щодо передислокації значних морських сил на півострів", – ідеться в огляді.

Контекст:

13 вересня 2023 року внаслідок української ракетної атаки підводний човен "Ростов-на-Дону" зазнав суттєвих пошкоджень, повідомляли в ГУР.

Командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук, коментуючи нічні вибухи в тимчасово окупованому Севастополі, висловив подяку українським льотчикам. За даними Sky News, Україна застосувала британські ракети Storm Shadow. Видання Defense Express писало, що українська атака стала першим в історії ударом крилатими ракетами по підводному човну, до того ж одразу результативним.

Після цього окупанти ремонтували підводний човен "Ростов-на-Дону" і проводили випробування в акваторії Севастопольської гавані. 3 серпня 2024 року Генштаб ЗСУ повідомив, що ракетні війська у взаємодії з ВМС ЗСУ ще раз ударили по цьому підводному човну й затопили його.