Партнери погодилися фінансувати ракетну програму України, Умєров відповів, чи будуть "рої ракет"

Умєров: Партнери вже надали нам поки усну згоду на те, що вони фінансуватимуть програму
Фото: Міністерство оборони України / Telegram

Міністерство оборони розробило ракетну програму, і союзники попередньо погодилися її фінансувати. Про це міністр оборони України Рустем Умєров розповів в інтерв'ю телеканалу "Рада" (показали в ефірі телемарафону 21 вересня, Міноборони оприлюднило запис).

"Ми розробили ракетну програму. Вона достатньо потужна. Ми нею вже обмінялися з партнерами й очікуємо: скільки з тої спроможності (які ми можемо будувати ракети і дрони або ракети-дрони) вони будуть підтримувати. Але вони вже надали нам поки що усну згоду на те, що вони будуть фінансувати це, і найближчим часом ми отримаємо вже фінальні письмові відповіді від наших партнерів", – розповів Умєров.

Ведучий запитав, ідеться про одиничне виробництво ракет чи про більші масштаби, "оскільки ми розуміємо, що це, як і дрони, мають бути рої ракет, застосовані проти ворога".

Умєров відповів, що міністерство робить "усе можливе, щоб ракетна програма була наближена до кількості дронової програми".

Контекст:

Ексглава Міноборони України Олексій Резніков заявляв 8 червня 2023 року, що Україна має перспективи створювати ракети з дальністю ураження понад 1 тис. км.

Україна хоче стати найбільшим виробником зброї в Європі, заявляв в інтерв'ю, яке опублікували 24 липня, міністр із питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін. Він додав, що "вже маємо перші успіхи", наголосивши, що "не може розкривати більше, але найбільший акцент робиться на виробництві ракет".

24 серпня 2024 року президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна цього дня вперше застосувала нову далекобійну ракету-дрон "Паляниця" вітчизняного виробництва (інформацію про ракету засекречено, але, як указували у презентації United24, у межах її дії майже 20 російських військових аеродромів). 27 серпня він заявив про успішне випробування української балістичної ракети.

За повідомленням РНБО, Україна перенесла частину виробництва своїх ракет за межі країни, щоб запобігти ударам із боку росіян.