Пентагон рекомендував дати Україні снаряди з білим фосфором, але Білий дім відмовився – ЗМІ

У міноборони США хотіли дати Україні снаряди з фосфором, пишуть ЗМІ
Фото: EPA (ілюстративне)

Високопосадовці Пентагону рекомендували США надати Україні боєприпаси з білим фосфором для використання на полі бою, проте Білий дім кілька разів відхиляв цю ідею. Про це 25 вересня повідомляє NBC News із посиланням на трьох американських чиновників.

За їхніми словами, Пентагон рекомендував надати Україні снаряди з білим фосфором у межах кількох пакетів допомоги, включно з нещодавнім. Якщо зрештою це схвалять, в оголошенні про пакет допомоги, найімовініше, не буде вказано цієї хімічної речовини, заявили посадовці.

Двоє чиновників заявили, що упередження, пов'язані з білим фосфором, і побоювання, що він може вплинути на мирних жителів, завадили посадовим особам з адміністрації президента США Джо Байдена схвалити цю рекомендацію.

Білий фосфор – це воскоподібна речовина, яка миттєво займається під час контакту з киснем, пояснює NBC News. Він горить за дуже високої температури, і його важко загасити. Речовина прилипає до поверхонь, особливо до одягу або шкіри, і може спричинити смертельні опіки. Хімічні речовини в диму також можуть завдати шкоди легеням і очам. Зараз США використовують білий фосфор в артилерійських снарядах для створення диму і приховування пересування військ, а також для освітлення поля бою. Рекомендація Пентагону полягала в тому, щоб надати Україні артилерійські снаряди з білим фосфором для світла й диму, а не для використання проти ворожих військ.

Боєприпаси з білим фосфором не є незаконними, і білий фосфор не класифікують як хімічну зброю, відповідно до конвенції про хімічну зброю. Але міжнародне право вимагає від військових, які його використовують, проводити розрізнення між військовими об'єктами і районами, де можуть концентруватися цивільні особи.

Контекст:

Окупанти у війні проти України застосовують хімічну зброю на різних напрямках.

Про застосування хімзброї 11 квітня 2022 року повідомляв полк "Азов". За його даними, окупанти застосували в Маріуполі невідому отруйну речовину, яку скинули з БПЛА. У постраждалих фіксували дихальну недостатність і вестибуло-атактичний синдром.

Навесні 2023 року застосування окупантами хімічних боєприпасів фіксували на авдіївському напрямку, улітку на макіївському, а наприкінці лютого 2024 року ЗСУ повідомили, що російські війська масово скидають із безпілотників гранати з отруйними речовинами на новопавлівському напрямку.

11 серпня 2024-го стало відомо, що росіяни використовують хімічну зброю на півдні України.