Припинення ударів РФ по енергетиці й портах може відкрити шлях до мирних переговорів – Зеленський

Зеленський: Ми не атакуємо їхньої енергетичної інфраструктури, вони не атакують нашої. Чи може це привести до завершення гарячої фази війни? Я думаю, що так
Фото: ЕРА

Припинення країною-агресором Росією завдавання повітряних ударів по українській енергетиці й портовій інфраструктурі може відкрити шлях до початку переговорів про завершення війни, вважає президент України Володимир Зеленський. Про це він сказав 21 жовтня на зустрічі із журналістами в Києві, пише Financial Times

"Коли йдеться про енергетику і свободу судноплавства, здобуття результату за цими пунктами було б сигналом того, що Росія може бути готовою припинити війну", – зазначив він. 

За його словами, якби Україна і РФ домовилися припинити атакувати енергетичну інфраструктуру одне одного, це було б значним кроком до деескалації. Зеленський наголосив на цьому, коментуючи українські удари по нафтопереробних заводах РФ, пише ЗМІ. 

Президент України каже, що на першому Глобальному саміті миру побачили можливість ухвалення рішення щодо енергетичної безпеки.

"Інакше кажучи, ми не атакуємо їхньої енергетичної інфраструктури, вони не атакують нашої. Чи може це привести до завершення гарячої фази війни? Я думаю, що так", – додав він. 

Контекст:

Україна в листопаді 2022 року презентувала свою формулу миру, яка містить 10 пунктів. Одним із головних її положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів.

Після першого саміту миру, який відбувся у Швейцарії в червні 2024 року (на ньому обговорювали три з 10 пунктів формули миру), Зеленський заявив про потребу підготувати план завершення війни. Він вважає, що другий саміт миру може "поставити крапку у війні".

Наприкінці вересня й у жовтні Зеленський презентував західним партнерам, а також у Верховній Раді план перемоги України. Він складається із п'яти пунктів (вони стосуються запрошення України в НАТО вже зараз, надання Україні військової допомоги й перенесення війни на територію Росії, розміщення на території України неядерного стратегічного пакету стримування, розвитку економічного потенціалу України, зокрема у сфері корисних копалин, використання воєнного досвіду України в повоєнний період) і трьох таємних доповнень. Вирішальним пунктом президент назвав запрошення України в НАТО.

9 жовтня Зеленський говорив, що ситуація на полі бою "створює можливість" покласти край війні РФ проти України 2025 року. За два дні президент зазначив, що хотілося б завершити війну не пізніше ніж 2025 року. 18 жовтня він сказав, що в листопаді буде готовий перший варіант плану переговорів із Росією.

Нелегітимний президент країни-агресора Володимир Путін раніше заявляв, що РФ "готова до переговорів" за Стамбульськими домовленостями.