Прокурор МКС оцінив перспективи арешту Путіна

За словами прокурора, українська сторона просила розпочати розслідування щодо дій Росії ще 2021 року
Фото: EPA

Прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан оцінив перспективи нелегітимного президента країни-агресора РФ Володимира Путіна постати перед судом у Гаазі. Про ймовірність арешту Хан розповів в інтерв'ю BBC, оприлюдненому 5 вересня.

За його словами, українська сторона просила провести розслідування щодо дій Росії ще 2021 року, втім, тоді у МКС не було на це ресурсів, сказав прокурор і додав, що він на той момент тільки-но почав обіймати цю посаду, тож мав "багато інших обов'язків".

До того ж, як запевнив прокурор, він не вірив у ймовірність повномасштабного наступу РФ на Україну.

Оцінюючи перспективи арешту Путіна, Хан навів приклад колишньої Югославії.

"Люди сміялися, коли трибунал щодо колишньої Югославії домагався ордерів на арешт [колишнього лідера боснійських сербів Радована] Караджича й [колишнього генерала армії боснійських сербів Ратко] Младича, не кажучи вже про [експрезидента Югославії Слободана] Мілошевича, коли Спеціальний суд щодо Сьєрра-Леоне видавав ордер на арешт експрезидента [Ліберії] Чарльза Тейлора, але, як продемонструвала історія, ці люди, які мали в минулому велику владу в себе у країні й у регіоні, у підсумку опинилися на лаві підсудних. Є приклади, які демонструють: якщо хтось робить, що заманеться, користуючись владою, необмеженою більшою відповідальністю, його простір для маневру звужується", – розповів прокурор МКС.

Контекст:

Вторгнення Росії в Україну й пов'язані з ним злочини розглядають у трьох міжнародних судах: у Міжнародному суді ООНМіжнародному кримінальному суді та Європейському суді з прав людини. Міжнародний кримінальний суд займається розглядом справ, пов'язаних із воєнними злочинами, злочинами проти людяності й геноцидом.

Прокурор МКС особисто ініціював розслідування про вторгнення РФ в Україну. Він зазначив, що Україна не може зробити цього, оскільки не є державою – учасницею Римського статуту МКС, і 3 березня 2022 року повідомив про початок розслідування. У зв'язку зі вторгненням Росії в Україну до МКС звернулося понад 40 країн.

3 вересня 2024 року Путін завершив свій візит у Монголію – країну, яка визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду. Попри це, влада країни не затримала Путіна, до чого, зокрема, закликала Україна, пояснивши це "політикою нейтралітету".

У МЗС України назвали "ударом по МКС" невиконання Монголією обов'язкового ордера на арешт Путіна й заявили про наслідки для Улан-Батора.