Протягом доби на фронті сталося майже 200 боїв. Генштаб ЗСУ назвав кількість ліквідованих окупантів

Найнапруженішими ділянками фронту залишаються покровський і курахівський напрямки
Фото: 71 окрема єгерська бригада Десантно-штурмових військ ЗС України / Facebook

Протягом минулої доби між українськими військовими та російськими окупантами зафіксовано 194 бойові зіткнення. Про це 18 вересня в ранковому зведенні у Facebook повідомив Генеральний штаб ЗСУ.

Найнапруженішими ділянками фронту залишаються покровський і курахівський напрямки. Там українські військові відбили 51 і 49 атак відповідно.

На покровскькому напрямку найбільша концентрація російських атак була поблизу Гродівки та Новогродівки, на курахівському окупанти активно застосовували штурмову й бомбардувальну авіацію, уточнили в Генштабі.

Окрім того, на торецькому напрямку зафіксовано 15 спроб російських штурмів українських позицій, 14 – на лиманському, 13 – на куп'янському, 10 – на краматорському, вісім атак окупанти здійснили на оріхівському напрямку, шість – на времівському, чотири – на придніпровському, по дві – на харківському й сіверському та одне боєзіткнення сталося в районі Вовчанська.

Окрім того, як поінформували в Генштабі, станом на ранок 18 вересня втрати РФ в особовому складі сягнули приблизно 637 010 військових (+1130 протягом минулої доби), 8691 танка (+6), 17 080 бойових броньованих машин (+3), 18 154 артсистем (+25), 1188 РСЗВ, 947 засобів ППО, 369 літаків, 328 гелікоптерів і тисяч одиниць іншої техніки.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків.

Згідно з повідомленнями Генштабу, протягом останніх місяців покровський напрямок був найгарячішим на фронті. 5 вересня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив про припинення просування окупантів на цьому напрямку. 13 вересня у зведенні Генштабу повідомили про складну ситуацію на курахівському напрямку.

Із 6 серпня ЗСУ ведуть наступальну операцію на території Курської області РФ. За даними президента України Володимира Зеленського, на цей напрямок РФ перекинула 60 тис. військових, зокрема забрала з фронту в Україні. Більш ніж за місяць після інтервенції сил оборони в Курську область РФ почала контрнаступ. Зеленський 12 вересня сказав, що український план передбачав це. За даними Пентагону, російський контрнаступ там "незначний".