Ракетний удар по Одесі, атака авіабомбами на Харків, обстріл Нікополя. Зведення ОВА за добу

За добу загарбники сім разів обстріляли населені пункти Донецької області
Фото: Вадим Філашкін / Голова Донецької ОДА, начальник ОВА / Telegram

Минулої доби російські окупанти обстріляли територію 10 областей України. Про це з посиланням на дані ситуаційного центру Міністерства оборони України 1 травня в Telegram повідомив Military Media Center.

"Загалом із різних видів озброєння – міномети, танки, ствольна артилерія, РСЗВ, ЗРК, ОТРК, БПЛА й тактична авіація – були атаковані 121 населений пункт і 138 об'єктів інфраструктури", – ідеться в повідомленні.

Зокрема, напередодні ввечері ворог тричі обстріляв Нікополь Дніпропетровської області з важкої артилерії та РСЗВ "Град", заявив голова ОВА Сергій Лисак.

Постраждала 82-річна жінка. Вона лікується амбулаторно.

Пошкоджено адмінбудівлю, дитсадок, заправку, сім багатоповерхівок і двоповерховий будинок. Ворожі снаряди зачепили лінію електропередавання.

Учора о 10.10 росіяни вдарили по Харкову керованими авіаційними бомбами, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.

За його словами, пошкоджено будівлі, гаражі, автомобілі, приміщення залізниці й залізничну станцію. Постраждало 10 цивільних людей, загинув 26-річний чоловік.

Загалом за добу під артилерійські й мінометні удари ворога потрапило щонайменше 15 населених пунктів Харківської області.

У селі Веселе Харківського району внаслідок обстрілу з РСЗВ загорілося дві будівлі дачного кооперативу.

З окремих населених пунктів Богодухівського, Ізюмського й Харківського району евакуювали 89 дітей із сім'ями.

У Новоолександрівці Донецької області жертвою російських окупантів стала одна людина, заявив голова ОВА Вадим Філашкін.

Також один мирний житель загинув у Калиновому.

У Щербинівці Торецької громади пошкоджено адмінбудівлю. У Часовоярській громаді пошкоджено дев'ять приватних будинків, багатоповерхівку і промислову будівлю. У Сіверську пошкоджено два будинки.

Загалом за добу загарбники сім разів обстріляли населені пункти Донецької області.

З лінії фронту евакуйовано 216 людей, зокрема 19 дітей.

Крім цього, окупанти вкотре атакували Одесу балістикою. За інформацією ОВА, унаслідок ракетного удару загинуло троє людей, ще трьох поранено.

Контекст:

Останніми місяцями російські окупанти вели штурмові дії на низці напрямків. Зокрема, у лютому 2024 року їм удалося захопити Авдіївку Донецької області. Зараз напружені бої тривають за місто Часів Яр.

Станом на лютий, як повідомляв президент України Володимир Зеленський, окупанти контролювали приблизно 26% території України. За даними Зеленського, Росія готує новий наступ у травні – червні. Щоб захиститися, а також самій розпочати новий наступ, Україні потрібно більше військової допомоги від союзників, наголосив він.