Раут, якого підозрюють у спробі замаху на Трампа, був прихильником українців, а потім назвав їх "комуністами"

В Україні Раут перебував протягом п'яти місяців
Фото: Ryan Routh / Facebook

Американець Раян Веслі Раут, якого заарештували за підозрою у спробі замаху на експрезидента США й кандидата на цю посаду Дональда Трампа, спочатку був прихильником України, а потім розчарувався й назвав українців "комуністами". Такого висновку дійшли журналісти українського онлайн-видання "Бабель" після прочитання книжки "Війна, у якій неможливо перемогти", котру Раян видав у вересні 2023 року.

Раян приїхав у Київ у квітні 2022 року. Він писав у своїх соцмережах, що хотів "стати добровольцем, воювати й померти". Однак через його вік і відсутність бойового досвіду в Інтернаціональний легіон його не взяли. Тому 56-річний американець поселився в гуртожитку при військовій частині в Києві, щоб "знайти більше бійців", ідеться в матеріалі.

На Майдані Незалежності Раян створив "Міжнародний волонтерський центр", поставив намет і вивісив прапорці країн загиблих у війні добровольців. Імовірно, саме він і започаткував меморіал із прапорів у центрі столиці, про це заявляла його наречена.

За її словами, у травні 2022-го вона відкрила збір на GoFundMe, зібравши $1,8 тис. на додаткові знамена для меморіалу, оплату гуртожитку й волонтерські матеріали. Вона також написала, що Раян передав на фронт власне тактичне спорядження й 120 безпілотників, однак за чий кошт було придбано дрони, не уточнила.

Після п'яти місяців життя в Україні Раян розчарувався в українцях та уряді, пише "Бабель". У книжці американець заявив, що київська поліція неодноразово знищувала його волонтерський штаб, а українці прибрали його намет на Майдані й плакати в одному з парків.

Пізніше Раян влаштував акцію протесту з вимогою звільнити бійців тоді ще полку "Азов" Національної гвардії України, оточених у Маріуполі. За його словами, протестувальників арештували, але його відпустили через те, що він – американець. Раян стверджує, що надалі його вигнали з Майдану й він перемістив свою штаб-квартиру на Софійську площу. Меморіальні прапори, як зазначає чоловік, зірвала "невідома жінка, котра ненавидить Тайвань".

Улітку 2022 року Раян зібрав команду інженерів із різних країн для розроблення БПЛА для ЗСУ, але проєкт провалився. Українським партнерам, за його словами, не подобалося "все в цих ідеях, прогресі й роботі", допомоги для покращення роботи вони нібито не пропонували, а на зустрічах завжди були "зверхність і егоїзм, які не давали можливості партнерству рухатися вперед".

Зрештою він зібрав безпілотник самотужки, однак тестувати його в Києві йому заборонили. Довелося їхати в Миколаїв, однак випробувати дрони в зоні бойових дій Раяну теж не дозволили. Він зрозумів, що "співпрацювати з українцями не вийде", і, доклавши багато зусиль, залишився "з порожніми руками".

Після повернення у США, Раян почав набирати в іноземний батальйон ЗСУ афганців, які переховувалися від "Талібану". У соцмережах американець запевняв про домовленості з тодішніми міністром оборони Олексієм Резніковим і секретарем РНБО Олексієм Даніловим. Навіть обіцяв, що посольство США в Україні фінансуватиме проєкт, якщо Міноборони передасть їм детальний план витрат. Однак охочі мали самостійно оплатити візу й дорогу в Україну. У соцмережах Раяна звинувачували в шахрайстві й казали, що він ніяк не пов'язаний із ЗСУ.

У березні 2023 року Раян розповів The New York Times, що склав список із сотень афганців, яких хотів незаконно доправити в Україну з Ірану, Пакистану й Афганістану. Для цього нібито навіть підробляв їм паспорти й підкуповував корупціонерів.

Останній допис у Facebook Раян зробив у липні 2024-го. У ньому він зазначив, що "досі намагається змусити Україну прийняти афганських солдатів". Зараз усі його сторінки в соцмережах заблоковано.

2023 року Раян видав книжку "Війна, у якій неможливо перемогти" – про те, що світу не варто сподіватися на перемогу України. Він вважає, що якщо "українцям забракло кмітливості вибити росіян протягом восьми років", то їм і зараз забракне єдності для перемоги. Раян прогнозує, що війна в Україні триватиме не менш ніж "20 чи 30 років" і стане "способом життя, прийнятним для України й усього світу".

Американець усе ж закликає Захід закінчити війну, інакше Україна "десятиліттями наживатиметься на допомозі". Він написав, що українці нібито невпинно крадуть міжнародну допомогу, як-от продають танки й спорядження іноземців. Саме тому в Україні "немає мотивації перемогти або припинити конфлікт".

У війні Раян звинувачує і росіян, і українців. За його словами, Україна й західні партнери дозволили "війні тривати вісім років" і "надіслали Путіну запрошення до вторгнення". Він зазначає, що "конфлікт можна було припинити вирішальним голосуванням", населення регіонів мало самостійно вирішити, ними керуватиме "демократія чи комунізм". Він вважає, що українці не розуміють, що можна щось зробити безплатно.

Себе Раян називає "невдахою, який дозволив комунізму [в Україні] виснажити його й відправити додому". За його словами, тисячі афганських солдатів готові воювати в Україні, але США й Україна цьому перешкоджають.

Експрацівниця Інтернаціонального легіону Евелін Ашенбреннер називає Раяна "навіженим і брехуном". За її словами, він понад два роки тиснув на неї, щоб незаконно перевести афганців на фронт. Ашенбреннер відмовила, і Раян звинувачував її в небажанні допомогти Україні.

Ашенбреннер назвала Раяна чоловіком "із манією величі", "відірваного від реальності", а всі його дії вважає "абсолютно згубними для України".

Контекст:

15 вересня в місті Палм-Біч (штат Флорида) поряд із гольф-клубом Trump International, де Трамп грав у гольф, сталася стрілянина. Як розповів шериф округу Палм-Біч Рік Бредшоу, агент Секретної служби помітив ствол гвинтівки у кущах на території гольф-клубу, після чого відкрив вогонь. Стрілець перебував на відстані 250–450 м від Трампа, уточнив CNN. Чоловік кинув зброю в кущах, спробував утекти, але його незабаром затримали. Трамп не постраждав.

Оскільки Раут підтримував Україну, полк "Азов" і неодноразово відвідував Київ, інцидент із ним став темою для російської пропаганди й вигаданих конспірологічних теорій про "український слід" у спробі замаху, зазначив керівник Центру протидії дезінформації при РНБО України Андрій Коваленко. "Азов", Інтернаціональний легіон тероборони ЗСУ і Міжнародний легіон Головного управління розвідки Міноборони України заперечили будь-які зв'язки з Раутом.