РФ має логістичні проблеми після ураження ЗСУ порома "Славянин" – британська розвідка

Виведення з ладу поромів, навіть тимчасове, призводить до збільшення витрат, а також знижує гнучкість Росії у транспортуванні палива, боєприпасів та обладнання через Керченську протоку, зазначили в британській розвідці
Фото: depositphotos.com (ілюстративне)

Сили оборони України 23 липня пошкодили пором окупантів "Славянин" у порту Кавказ, що створить країні-агресору Росії подальші логістичні проблеми під час забезпечення своїх окупаційних сил на півдні України та перевезень скрапленого нафтового газу. Про це 25 липня в соцмережі Х повідомило міністерство оборони Великобританії з посиланням на дані розвідки.

"Славянин" має найбільшу вантажність із трьох залізничних поромів у Керченській протоці між Росією та Кримським півостровом, зазначили у відомстві. 

За даними британської розвідки, після успішних ракетних ударів України, унаслідок яких 29 травня 2024 року було пошкоджено два інші залізничні пороми, "Славянин" знову ввели в експлуатацію як єдиний залізничний пором. Також працюють автомобільні пороми.

До передислокації "Славянин", найімовірніше, перевозив скраплений нафтовий газ через Керченський порт, зазначає відомство. 

"Виведення з ладу поромів, навіть тимчасове, призводить до збільшення витрат, а також знижує гнучкість Росії у транспортуванні палива, боєприпасів та обладнання через Керченську протоку. Цілком імовірно, що Росія змушена була ризикувати переміщенням потягів із паливом через Керченський міст, чого вона намагалася уникнути із часу першої атаки на міст у жовтні 2022 року", – резюмувала британська розвідка.

Контекст:

30 травня Генштаб ЗСУ повідомляв про успішну атаку ракетами ATACMS на Керченську поромну переправу. Внаслідок ураження суттєво було пошкоджено два пороми, які здійснювали залізничні й автомобільні перевезення.

Про ураження в порту Кавказ 23 липня ще одного залізничного порома повідомляло Defense Express. Видання припускало, що йдеться про Conro Trader.

Того ж дня в Генштабі ЗСУ підтвердили, що угруповання сил і засобів Військово-морських сил ЗС України разом із підрозділами інших складових сил оборони в порту Кавказ завдали суттєвих пошкоджень ворожому залізничному порому, але не Conro Trader, а "Славянин". Це був третій і останній залізничний пором, який країна-агресор Росія мала в цьому регіоні.