РФ планує забрати 40% підсудних на війну проти України – ЗМІ

У Росії закінчуються засуджені, яких можна мобілізувати
Фото: depositphotos.com

Російська влада планує скерувати на війну проти України 40% підсудних у зв'язку з ухваленням нового закону, який дозволяє залучити до армії таку категорію осіб. Про це з посиланням на своїх співрозмовників 1 жовтня пише російське видання "Важные истории".

Двоє адвокатів, які працюють у РФ із кримінальними справами, сказали виданню, що, хоча закон ще не підписав нелегітимний президент Росії Володимир Путін, у російських СІЗО розпочалася підготовка для того, щоб підсудних "зірвати з ланцюга", тобто скерувати на війну. Джерело в міноборони РФ повідомило журналістам, що відповідне завдання було поставлене військовим, які займаються рекрутингом. Зараз відбувається збір інформації про кількість придатних до військової служби.

За словами співрозмовника видання, Москва хоче "із приблизно 60 тис. підсудних забрати 40%". Це означає, що на війну проти України можуть скерувати до 20 тис. осіб.

Джерело з Генштабу армії РФ заявило виданню, що кількість ув'язнених, яких вербують на війну, скорочується, і "це не нескінченний ресурс".

До того ж засуджені за легкими статтями неохоче йдуть воювати, розповів співрозмовник видання.

За його словами, скерування на війну 40% підсудних – "це чиновницькі обіцянки".

На запитання, чи не збільшують усі ці чинники ймовірності нової хвилі мобілізації, співрозмовник видання відповів: "Залежить від того, чи вистачить Кремлю терпіння. Поки що політичне керівництво влаштовує просування військ на 400 метрів на добу, але все може змінитися".

Контекст:

Із початку повномасштабного вторгнення в Україну РФ проводила відкриту мобілізацію лише один раз: 21 вересня 2022-го Путін оголосив "часткову" мобілізацію, а 28 жовтня тодішній міністр оборони Сергій Шойгу доповів про її завершення. Проте формально мобілізації у РФ не припиняли, оскільки Путін не підписував указу про її завершення.