РФ уранці вдарила по Київській ГЕС. Чи є загроза прориву греблі?

Зруйнувати дамбу Київської ГЕС ракетами неможливо, зазначили в Центрі протидії дезінформації
Фото: Укргідроенерго / Facebook

Під час масованого обстрілу 26 серпня російські окупанти атакували Київську ГЕС у Вишгороді. Про це виданню Forbes Ukraine розповів топменеджер державної енергокомпанії, ознайомлений із ситуацією, "Букви" опублікували відео з місця події. 

За словами співрозмовника Forbes Ukraine, росіяни сьогодні вранці намагалися зруйнувати ГЕС різними типами ракет і безпілотників, унаслідок атаки є влучання й руйнування. Але, підкреслює посадовець, ризику прориву дамби немає. 

Про те, що загроз немає, написав також керівник Центру протидії дезінформації Ради національної безпеки і оборони України Андрій Коваленко. 

"Щодо греблі Київської ГЕС – загроз немає. Зруйнувати її ракетами неможливо. Порівнювати із Херсонщиною не варто – там був підрив зсередини. Росіяни інформаційно використовують цю тему для нагнітання паніки, не більше", – підкреслив він. 

Контекст:

Гендиректор "Укргідроенерго" Ігор Сирота розповідав у липні, що найбільші українські ГЕС (серед яких він називав і Київську) неможливо зруйнувати ударом ззовні. "Для цього росіяни мали б залетіти на територію України на літаках і скинути на них кілька авіаційних бомб", – цитує його Forbes Ukraine

Уранці 26 серпня країна-агресор Росія випустила по Україні понад 100 ракет і майже стільки ж безпілотників Shahed, повідомив президент України Володимир Зеленський. За даними уряду, удару зазнало 15 областей. Ціллю атаки була енергетична інфраструктура, її наслідок – екстрені вимкнення електроенергії по всій країні, також є загиблі.