Щоб зруйнувати Київську ГЕС, авіація РФ має залетіти в Україну і скинути на неї бомби, що малоймовірно – "Укргідроенерго"

Навіть у разі успішної ракетної атаки РФ на ГЕС може затопити лише кілька підвалів у деяких районах Києва, зазначили в "Укргідроенерго"
Фото: uhe.gov.ua

Щоб зруйнувати дамби Київського чи Канівського водосховищ, країні-агресору РФ потрібно було б скинути на ГЕС кілька авіабомб, залетівши в повітряний простір України літаками, що практично неможливо. Про це в інтерв'ю Forbes (доступне за передплатою), опублікованому 16 липня, сказав гендиректор "Укргідроенерго" Ігор Сирота, його цитує ZN.UA.

"Київська й Канівська ГЕС розташовані в центрі України, далеко від лінії фронту, тому авіація ворога навряд чи зможе наблизитися. Це вкрай малоймовірний сценарій", – наголосив Сирота.

За його словами, навіть у разі успішної ракетної атаки РФ на ГЕС може затопити лише кілька підвалів у деяких районах Києва, а без води залишаться жителі найближчих населених пунктів.

"Кілька ракетних ударів в одне місце можуть пробити отвір у дамбі, звідки виходитиме вода, – зазначив Сирота. – На [підірваній зсередини] Каховській ГЕС була практично зруйнована вся станція і 12 водозливних затворів. Це був дуже великий протік. Такого ракетними ударами досягти неможливо".

Контекст:

Окупанти підірвали Каховську ГЕС 6 червня 2023 року. The New York Times написала 18 червня, що її руйнування, найімовірніше, міг спричинити підрив підводного проходу до машинного залу. Це міг зробити лише той, під чиїм контролем була станція, а це росіяни, наголосило видання.

Президент України Володимир Зеленський заявив 29 березня, що Росія хоче повторення такої катастрофи, як на Каховській гідроелектростанції.

Слідчі Служби безпеки і співробітники Офісу генпрокурора 6 червня 2024 року оголосили про підозру в підриві Каховської ГЕС генерал-полковнику, командувачу угруповання військ "Днепр" збройних сил РФ Олегові Макаревичу.

Росія також завдавала ударів по інших ГЕС, зокрема Дніпровській. "Укргідроенерго" повідомляла, що 1 червня пошкоджень зазнали дві ГЕС, до того ж пошкоджено не лише обладнання, а й інфраструктуру поряд зі станціями.

12 липня в російському МЗС анонсували руйнування дамб Київської ГЕС і Канівського водосховища. У відповідь МЗС України "категорично" спростувало "абсурдні російські звинувачення" про нібито підготовку українською владою підриву дамб чи іншої інфраструктури з покладанням провини на країну-агресора РФ.

В українському відомстві вказали, що справжньою метою таких заяв Москви є спроба залякати українське суспільство, і закликали ще уважніше стежити за діями РФ.