У МЗС РФ анонсували руйнування дамб Київської ГЕС і Канівського водосховища й заздалегідь звинуватили "київський режим"

Захарова звинуватила українську владу в підготовці "провокації"
Фото: EPA

Офіційна представниця міністерства закордонних справ країни-агресора РФ Марія Захарова заявила під час брифінгу 12 липня, що українська влада нібито планує руйнування дамб Київської ГЕС і Канівського водосховища "для чергової провокації". Її цитує пропагандистське агентство ТАСС.

Захарова послалася на дослідження Світового центру даних із геоінформатики і сталого розвитку Київського політехнічного інституту імені Сікорського. У ньому опрацьовували ймовірні сценарії затоплення довколишніх територій унаслідок руйнування дамб окремих водоймищ каскаду Дніпра. На думку Захарової, це нібито свідчить про підготовку підриву.

Вона заявила, що цей центр у вересні й жовтні 2022 року вже моделював наслідки прориву греблі Каховської ГЕС, а в червні її зруйнували (унаслідок підриву окупантами, але Захарова стверджує, що причиною були нібито обстріли ЗСУ).

У МЗС РФ заявили, що "режим" президента України Володимира Зеленського "починає чергову цинічну провокацію".

Контекст:

Окупанти підірвали Каховську ГЕС 6 червня 2023 року. У тому, що сталося, вони звинувачували Україну. Прессекретар нелегітимного президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив про "навмисну диверсію української сторони".

Водночас The New York Times писало 18 червня, що руйнування Каховської ГЕС, найімовірніше, спричинив підрив підводного проходу до машинного залу. Це міг зробити лише той, під чиїм контролем перебувала станція, а це – росіяни, наголосило видання.

Зеленський заявив 29 березня 2024 року, що Росія хоче повторення такої катастрофи, як на Каховській гідроелектростанції.

Слідчі Служби безпеки і співробітники Офісу генпрокурора 6 червня  оголосили про підозру в підриві Каховської ГЕС генерал-полковнику, командувачу угруповання військ "Днепр" збройних сил РФ Олегові Макаревичу.

Росія також завдавала ударів по інших ГЕС, зокрема Дніпровській. Компанія "Укргідроенерго" повідомляла, що 1 червня пошкодження зазнали дві ГЕС, до того ж пошкоджено не лише обладнання, а й інфраструктуру поряд зі станціями.