Росіяни цілилися ракетою саме в "Охматдит" – джерела ЗМІ

Фахівці проаналізували відео з влучанням ракети в лікарню
Фото: EPA

Українські правоохоронці вважають, що по дитячій лікарні "Охматдит" у Києві 8 липня влучила російська ракета Х-101 і вона  вразила "саме ту ціль, на яку була запрограмована". Про це повідомило "Радіо Свобода" з посиланням на джерело в правоохоронних органах.

За словами джерела, на відео видно ракету, яка за формою і пропорціями повністю відповідає крилатій ракеті Х-101. Також характерними особливостями Х-101 є наявність двох крил у нижній частині корпусу, трьох рулів керування в задній частині (а не чотирьох, як у зенітних ракет або "Калібрів"), а також двигуна поза межами корпусу в нижній частині ракети (двигун висувається після запуску з літака).

Співрозмовник підкреслив, що перед самим заходом на ціль ракета Х-101 робить запрограмовану "гірку" для збільшення кута атаки. Саме це зафіксовано на відео, сказало джерело "Радіо Свобода". На відео ракета не горить і не димиться, це свідчить, що її не пошкодили засоби ППО. Вона рухається за характерною траєкторією "гірки" перед ціллю, тому правоохоронці вважають, що росіяни хотіли вдарити саме по "Охматдиту".

Відео з моментом влучання в "Охматдит" публікував, зокрема, Telegram-канал United24.

Контекст:

8 липня країна-агресор Росія здійснила масовану ракетну атаку на Україну. Під ударами були Київ, Дніпро, Кривий Ріг, Слов'янськ і Краматорськ.

Як повідомив командувач Повітряних сил Збройних сил України Микола Олещук, російські окупанти атакували Україну 38 ракетами різного типу. 30 із них вдалося збити.

Значні пошкодження зафіксували у столиці, під удар потрапила, зокрема, будівля "Охматдиту". Також у столиці є влучання в житловий будинок у Шевченківському районі, один із під'їздів зруйновано, жителів довелося евакуювати. Падіння уламків зафіксували в Солом'янському, Дніпровському, Дарницькому, Деснянському й Голосіївському районах.

Унаслідок атаки, за останніми даними, в Україні загинуло 36 людей, із них 23 – у Києві.