Росіяни відновлюють неактивні аеродроми у Криму, щоб "сховатися" від українських ракет – партизани

Партизани повідомили, що окупанти відновлюють аеропорт Заводське у Сімферополі
Фото: EPA (архів)

Російські окупанти перекидають свою авіацію на неробочі аеродроми в окупованому Криму через побоювання нових українських атак. Про це 30 травня повідомив партизанський рух "Атеш" у Telegram.

"Агент "Атеш" серед військовослужбовців 27-ї авіаційної дивізії РФ поінформував про відновлення аеропорту Заводське в Сімферополі. Повідомив, що тривають роботи на злітно-посадкових смугах, ремонти будівель і перекидання військової техніки й людей на територію летовища", – ідеться в повідомленні.

Партизани зазначили, що через руйнування російських військових об'єктів у Криму окупанти "стрімко намагаються відновлювати занедбані місця". Зокрема, аеродроми Кіровське в районі Феодосії й Багерове в районі Керчі.

Контекст:

Українська влада неодноразово заявляла, що має намір деокупувати всі захоплені із 2014 року Росією українські території, зокрема Крим. Президент України Володимир Зеленський вважає, що звільнити півострів буде легше, ніж Донбас.

З початку повномасштабної війни сили оборони України неодноразово атакували об'єкти російських окупантів у Криму. 2024 року, зокрема, вибухи лунали у Джанкої на військових об'єктах, на кораблях у Севастополі й аеродромі Бельбек. Україна взяла на себе відповідальність за частину атак (але не за всі).

Навесні у Криму уразили кілька важливих із погляду забезпечення зв'язку й розвідки об'єктів, зокрема "таємну" радіотехнічну військову частину на Ай-Петрі й центр зв'язку армії РФ під Алуштою.

Як стало відомо "Українській правді", у ніч на 30 травня безпілотники СБУ вдарили у Криму по російській РЛС "Небо" вартістю $100 млн, унаслідок чого сотні кілометрів фронту залишилися без прикриття.