Росіяни вироблятимуть БПЛА типу Shahed на окупованих територіях України – Центр нацспротиву

Росіяни планують виробляти БПЛА під землею й залучити до збирання студентів
Фото: ДПСУ | Держприкордонслужба / Telegram (архів)

Російські окупанти розглядають можливість налагодження виробництва іранських дронів-камікадзе типу Shahed на базі захоплених підприємств на тимчасово окупованих територіях сходу України. Про це 11 жовтня повідомив Центр національного спротиву, який створили Сили спеціальних операцій України.

Зазначено, що виробництво БПЛА планують здійснювати під землею й залучити до збирання студентів професійних училищ. За задумом, виробництво на ТОТ має скоротити строки постачання дронів до пускових полігонів.

Водночас зберігати безпілотники окупанти планують у міських забудовах, використовуючи місцеве населення як живий щит. Зараз окупаційні адміністрації сходу шукають остаточні місця для збирання й розміщення, додали в центрі.

Контекст:

Російські окупанти щоночі атакують Україну ударними безпілотниками20 серпня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський розповідав, що від початку повномасштабної війни окупанти випустили по Україні майже 14 тис. ударних БПЛА, сили ППО знищили приблизно 9,3 тис. дронів. Після його заяви були нові масовані атаки на Україну.

У вересні, за аналізом українських ЗМІ, російські окупанти щодня без перерви запускали дрони-камікадзе Shahed по Україні, із 1339 випущених БПЛА збили 1107, ще частину знешкодили засобами РЕБ.