З кінця липня 95% російських Shahed не уразили жодної видимої цілі в Україні – АР

Російські Shahed падають на поля й у річки, зазначило агентство
Фото: ДПСУ | Держприкордонслужба / Telegram (архів)

З 29 липня російські окупанти здійснили майже 2 тис. атак на Україну з використанням дронів Shahed, приблизно 95% випущених за цей період дронів не уразили в Україні видимих цілей. Про це пише агентство Associated Press 10 жовтня.

ЗМІ зазначає, що дрони падають у річки й на поля в Україні, пролітають над територією країн НАТО, падають у РФ чи Білорусі. До липня, порахували аналітики, лише 14% російських дронів влучили в цілі. 

Колишній інспектор ООН із питань озброєнь Девід Олбрайт, чия команда аналізувала російські атаки, вважає, що великий відсоток невдач російських БПЛА пов'язаний із посиленням української ППО. Також, на його думку, це може бути пов'язано з тим, що РФ залучає до виробництва дронів низькокваліфікованих працівників. 

Ще одним чинником низької кількості влучань російських Shahed може бути те, що РФ запускає безпілотники без вибухівки, щоб "перевантажити систему ППО і змусити Україну витрачати боєприпаси даремно", каже він. 

Контекст:

Російські окупанти практично щоночі атакують Україну ударними безпілотниками20 серпня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський розповідав, що від початку повномасштабної війни окупанти випустили по Україні майже 14 тис. ударних БПЛА, сили ППО знищили приблизно 9,3 тис. дронів. Після його заяви були нові масовані атаки на Україну.

У вересні, за аналізом українських ЗМІ, російські окупанти щодня без перерви запускали дрони-камікадзе Shahed по Україні, із 1339 випущених БПЛА Shahed збили 1107, ще частину знешкодили засобами РЕБ.