У Білорусі вибухнув Shahed, який залетів туди під час атаки росіян на Україну – "Беларускі Гаюн"

Дрон вибухнув приблизно о 4.55, однак невідомо, від самостійної детонації чи внаслідок роботи ППО, пише "Гаюн"
Фото: ДПСУ | Держприкордонслужба / Telegram (архів)

Зранку 3 жовтня в місті Калинковичі Гомельської області Білорусі вибухнув російський безпілотник типу Shahed. Про це в Telegram повідомив моніторинговий проєкт "Беларускі Гаюн".

За інформацією джерел каналу, приблизно о 4.55 жителі міста чули гучний звук вибуху.

За 12 хвилин до цього моніторингові Telegram-канали повідомили про рух одного із дронів у напрямку Мозиря, східніше від Наровлі.

Як зауважили аналітики, відстань від Наровлі до Калинковичів – 40 км, її Shahed із середньою швидкістю 200 км/год може подолати всього за 11 хвилин.

"Траєкторія і швидкість руху дрона свідчать про те, що в момент вибуху він уже був над містом", – ідеться в повідомленні.

За даними "Гаюна", у вказаний період часу над Гомельською областю білоруську військову авіацію не піднімали.

"Здетонував він сам чи його збили сили ППО – невідомо", – написали аналітики.

Повітряні сили ЗСУ підтвердили, що один зі 105 БПЛА, якими Росія атакувала Україну в ніч на 3 жовтня, полетів у напрямку Білорусі.

У білоруському міноборони цю ситуацію поки не коментували.

Контекст:

Ударні БПЛА, якими Росія атакує Україну, залітають на територію Білорусі не вперше.

31 липня "Беларускі Гаюн" повідомляв про п'ять російських дронів Shahed, які залетіли в Білорусь, а 13 липня – щонайменше про чотири такі дрони.

10 серпня Олександр Лукашенко, який називає себе президентом Білорусі, заявив, що 9 серпня ударні безпілотники, які нібито летіли з України, порушили повітряний простір республіки. За його словами, напередодні ввечері сили ППО збили кілька цілей над територією його країни, а решту "передала Російській Федерації". Тоді в Білорусі не виявили жодних дронів і назвали заяви Лукашенка "звичайною нісенітницею".

12 серпня в ЗСУ заявили, що Білорусь має розбиратися з РФ щодо дронів у своєму повітряному просторі, адже маршрутом через Білорусь літали саме російські ударні БПЛА.

26 серпня під час масованої атаки на Україну російські дрони знову залітали в Білорусь. Під час російської дронової атаки в ніч на 29 серпня ВПС РБ уперше підняли винищувальну авіацію, щоб збити дрон. 5 вересня білоруська авіація, імовірно, знову збивала Shahed.