Російських окупантів у Вугледарі немає – ОВА

За словами голови ОВА, Вугледар контролюють українські військові, які на підступах до міста спалили велику кількість ворожої техніки
Фото: 72 ОМБр ім. Чорних Запорожців / Facebook

У Вугледарі Донецької області російських окупантів немає, однак у місто заходять ворожі диверсійно-розвідувальні групи. Про це начальник Донецької обласної військової адміністрації Вадим Філашкін розповів 25 вересня в ефірі національного телемарафону, його транслював канал "Рада".

За словами Філашкіна, військовослужбовці ЗСУ знищують групи російських ДРГ, на підступах до Вугледара спалили велику кількість ворожої техніки, втім, росармія й далі продовжує наступ.

"На околицях міста [Вугледар] ворога ще немає, заходять ДРГ, але наші захисники намагаються їх вибити – тобто місто ще не захоплене, і будемо сподіватися, що цього не буде", – сказав голова ОВА.

Він зазначив, що у Вугледарі залишається 100 цивільних жителів, які навідріз відмовилися виїжджати. Завозити їм гуманітарну допомогу дуже складно, оскільки ворог прострілює усі під'їзні шляхи з різних видів озброєння.

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) у звіті за 24 вересня зазначили, що росіяни намагаються просунутися на північно-східному фланзі Вугледара через село Водяне й на південно-західному фланзі через Пречистівку й, імовірно, намагаються оточити українських військових і змусити їх відступити з Вугледара. На думку аналітиків, потенційне захоплення міста навряд чи дасть армії країни-агресора РФ якусь особливу перевагу.

Forbes 25 вересня написав, що, за словами аналітика розвідки Ендрю Перпетуа, після 31 місяця оборони Вугледара 72-га окрема механізована бригада ЗСУ імені Чорних Запорожців нібито почала відступати, щоб зайняти вигідніші оборонні позиції.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частини Донецької й Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків.

На території Донецької області від перших днів повномасштабної війни тривають бої, тут пролягає лінія розмежування. Російські загарбники щодня обстрілюють Донецьку область.

За даними Генштабу ЗСУ станом на ранок 25 вересня, найкритичнішою на фронті залишається ситуація на покровському, лиманському й курахівському напрямках.