Сибіга пояснив, для чого Україні дозвіл на удари далекобійною зброєю Заходу по РФ

Сибіга: Це рішення, ми дуже сподіваємося, буде ухвалене нашими созниками
Фото: Jean-Noël Barrot / Х

Україна має право завдавати по військових об'єктах у РФ далекобійних ударів, воно передбачене статутом ООН – правом на самооборону. Про це міністр закордонних справ України Андрій Сибіга заявив на спільній із міністром закордонних справ Франції Жаном-Ноелем Барро пресконференції в Києві, трансляцію вело українське МЗС.

"На нашу думку, рішення вже зараз про можливість Україною застосування далекобійної зброї дозволить запобігти подальшому просуванню російських військ, подальшому захопленню російськими військами додаткових територій України, подальшому нищенню наших воїнів. Ми пам'ятаємо, що свого часу затримка в наданні такої критично необхідної допомоги Україні позначилася на ситуації на полі бою", – наголосив Сибіга.

Зокрема це призвело до просування окупантів, нагадав він.

"Зараз ми маємо уникнути цієї ситуації. І це рішення, ми дуже сподіваємося, буде ухвалене нашими союзниками", – підсумував глава МЗС.

Барро на цій самій пресконференції сказав, що Париж удари західною далекобійною зброєю по військових об'єктах у РФ вважає правом України, але це "має бути скоординовано із союзниками".

Контекст:

Президент України Володимир Зеленський неодноразово зазначав, що потрібні "далекобійні рішення", зокрема проти аеродромів, на яких базуються військові літаки, котрі країна-агресор РФ застосовує для атак коригованими авіабомбами. За словами президента України, питання ударів далекобійною західною зброєю по території Росії залежить від США, Великобританії, Франції й Німеччини, оскільки вони мають "відповідні інструменти, які можна задіяти". Але дістати потрібно не лише дозвіл, а й далекобійну зброю, додав президент 2 вересня.

12 вересня нелегітимний російський президент Володимир Путін заявив, що ймовірні удари по території РФ далекобійною західною зброєю означатимуть, що НАТО "безпосередньо" вступає у війну.

Того самого дня ЗМІ поінформували, що США можуть дозволити Україні використовувати для ударів углиб РФ британські та французькі ракети Storm Shadow / SCALP EG, але не свої далекобійні ракети ATACMS16 жовтня в Білому домі повідомили, що позиція США щодо цього питання не змінилася.

Зеленський 17 жовтня сказав, що країни, від яких залежить рішення щодо далекобійності, хочуть створити певний союз за цим критерієм. Він хотів би більшої рішучості США у цьому питанні.

Президент США Джо Байден 18 жовтня заявив, що поки немає консенсусу щодо цього питання серед союзників.