Сили оборони тримають ситуацію у Вовчанську під контролем, за п'ять днів окупанти втратили 710 військових на харківському напрямку – Генштаб ЗСУ

Українські війська й далі виконують оборонні та стабілізаційні заходи у Вовчанську, зазначили у Генштабі ЗСУ
Фото: Сухопутні війська ЗС України / Facebook (ілюстративне)

Російські окупанти після початку наступу на харківському напрямку вранці 10 травня втратили вбитими й пораненими 710 військових, а також 125 одиниць озброєння і техніки. Про це у зведенні, опублікованому пізно ввечері 15 травня, проінформував у Facebook Генштаб ЗСУ.

Зазначено, що на харківському напрямку з початку доби підрозділи сил оборони успішно відбили чотири атаки окупантів на напрямках Пильна – Липці, Лук'янці – Слобожанське, Пильна – Слобожанське, Муром – Стариця.

"Бої ще тривають на напрямках Глибоке – Липці, Лук'янці – Слобожанське, Пильна – Слобожанське, Муром – Стариця, Плетенівка – Вовчанськ. Втрати позицій нашими підрозділами не допущено", – ідеться у повідомленні.

Як указали в Генштабі ЗСУ, українські війська й далі виконують оборонні та стабілізаційні заходи у Вовчанську і "тримають ситуацію там під контролем".

"Втрати загарбників на харківському напрямку з початку доби становлять 95 військовослужбовців та 27 одиниць озброєння і військової техніки. Загалом із 10 травня 2024 року на цьому напрямку противник втратив 710 російських окупантів убитими та пораненими, також знищено 125 одиниць техніки", – ідеться у повідомленні.

Контекст:

Російські війська вторглися на територію Харківської області на початку повномасштабної війни – 24 лютого 2022 року, але обласний центр узяти не змогли. Восени більшу частину території регіону, зокрема Вовчанськ, удалося деокупувати.

Уранці 10 травня 2024 року країна-агресор Росія розпочала новий наступ на півночі Харківської області.

Увечері 10 травня у Генштабі ЗСУ повідомили про бої за прикордонні населені пункти у Харківській області, які були у сірій зоні. 12 травня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що росіяни досягли часткового успіху в деяких районах.

14 травня українські військові на окремих ділянках у районах Лук'янців і Вовчанська "здійснили маневр і перемістилися на більш вигідні позиції" внаслідок вогневого впливу і штурмових дій противника, зазначили у Генштабі ЗСУ.

Удень 15 травня у Генштабі ЗСУ повідомили, що в районі Вовчанська сили оборони України відбили наступ окупантів і частково витіснили їх. Згодом у Генштабі зазначили, що окупанти намагаються потіснити підрозділи сил оборони в районі Вовчанська, а українські військові прочісують північно-західну околицю міста.