Сирський розповів, яку площу Курської області контролює Україна і скільки окупантів там узяли в полон

За час проведення операції в Курській області українські захисники суттєво поповнили обмінний фонд окупантами, зазначив головнокомандувач
Скріншот: 22 окрема механізована бригада / Facebook

Україна успішно продовжує Курську наступальну операцію на території країни-агресора РФ. Про це головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський розповів 27 серпня на форумі "Україна 2024. Незалежність", повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН"

"Триває наша наступальна операція на курському напрямку, маємо відповідні успіхи, – зазначив він. – Ми продовжуємо просуватися вперед. На сьогодні нами взято під контроль 1294 км&³2; території, 100 населених пунктів. Також завдяки успішним діям наших військ ми суттєво поповнили обмінний фонд. На сьогодні на цьому напрямку в полон узято 594 військовослужбовці ЗС РФ". 

Станом на 20 серпня, за словами Сирського, під контролем України було 1263 км&³2; і 93 населені пункти російського регіону. Отже, за тиждень Україна зайняла на цьому напрямку сім населених пунктів. 

"У свою чергу, ворог намагається нам протистояти. Він стягує війська з інших напрямків, тим самим їх послаблює. Намагається створити кільце оборони навколо нашого наступального угруповання і планує контрнаступальні дії. Але наші активні дії заважають цьому. Подальші дії наших військ на цьому напрямку будуть напряму залежати від розвитку операційної обстановки", – додав головнокомандувач. 

На цьому самому форумі Сирський розповів також, що одна із цілей Курської операції – відволікти сили ворога з покровського і курахівського напрямків. РФ, за його даними, перекинула 30 тис. військових із фронту в Україні на курський напрямок, але зняла їх не з покровського напрямку, а з південних. У районі Покровська ж навпаки, збільшує свої зусилля

Контекст:

6 серпня почався наступ ЗСУ в Курській області РФ, у регіоні тривають бої. З 9 серпня у трьох сусідніх з Україною областях – Курській, Брянській і Бєлгородській – ввели режим контртерористичної операції.

12 серпня президент України Володимир Зеленський уперше офіційно повідомив про операцію в Курській області.

За словами президента, створення українською армією буферної зони в російському регіоні є одним із завдань сил оборони. Пізніше він сказав, що не буде озвучувати всі цілі операції в Курській області, але кілька ще назвав: поповнення обмінного фонду; превентивний удар, щоб не допустити захоплення окупантами частини Сумської області; демонстрація росіянам, що для нелегітимного президента РФ Володимира Путіна важливішою є окупація України, ніж захист населення в самій Росії.