США намагаються прискорити доправлення допомоги Україні через просування окупантів у Харківській області

За словами Райдера, просування окупантів у Харківській області стало наслідком одразу кількох чинників
Фото: ЕРА

США намагаються прискорити доправлення військової допомоги Україні через просування російських окупантів у Харківській області. Про це 15 травня на брифінгу заявив представник Пентагону Пет Райдер, повідомляє сайт міноборони США.

"Ми дуже старанно працюємо над тим, щоб прискорити доправлення допомоги Україні. Знову ж таки, зараз в Україні складна ситуація на полі бою. Але, за всіма даними, вони й далі вживають заходів для захисту своєї території. І ми зробимо все можливе, щоб доправити їм критично важливі боєприпаси й матеріали, яких вони потребують", – сказав Райдер.

За його словами, просування окупантів у Харківській області стало наслідком одразу кількох чинників.

"Зрозуміло, пауза в наданні допомоги у сфері безпеки не принесла жодної користі. Очевидно, ви знаєте, є й інші партнери по всьому світу, які надають допомогу Україні. Але росіяни скористалися ситуацією на полі бою й намагаються досягти успіху. І хай яким незначним він є, це, безумовно, викликає занепокоєння. І ми збираємося й далі тісно співпрацювати з Україною й нашими міжнародними союзниками й партнерами, щоб надати їм необхідну допомогу у сфері безпеки", – підкреслив Райдер.

Контекст:

Уранці 10 травня в Харківській ОВА повідомили, що РФ посилила обстріли на північному напрямку в регіоні. Початок наступу РФ під Харковом підтвердив президент України Володимир Зеленський. Він наголосив, що сили оборони знали про плани окупантів у регіоні й розраховували сили для того, щоб дати відсіч ворогові.

Увечері 10 травня в Генштабі ЗСУ повідомили про бої за прикордонні населені пункти в Харківській області, які були в сірій зоні. 12 травня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що росіяни в Харківській області досягли часткового успіху в деяких районах.

За даними Генштабу ЗСУ, росіяни, незважаючи на втрати, атакують Вовчанськ, який розташований за 4 км від кордону з РФ, і досягли тактичних успіхів. 13 травня стало відомо про "частковий успіх" ворога в районі Лук'янців, але просування ворога, за даними ЗСУ, зупинили.

За три дні наступу РФ Вовчанськ "постраждав так, як не страждав із 2022 року", заявив 13 травня керівник поліції Харківської області Володимир Тимошко.

Увечері 14 травня в Генштабі ЗСУ повідомили, що біля Лук'янців і Вовчанська українські підрозділи перемістилися "на більш вигідні позиції".