У Харкові вже 20 постраждалих. Синєгубов показав наслідки ударів. Фото photo icon

Понад 80 рятувальників ліквідували наслідки російських ударів по Харкову 14 травня, повідомили в ДСНС
Фото: ДСНС України / Telegram

Кількість постраждалих унаслідок денних ударів по Харкову 14 травня зросла до 20 осіб, повідомила в Telegram пресслужба Офісу генерального прокурора.

"Один з авіаційних боєприпасів влучив у багатоповерхівку. Інше влучання – у гаражі поблизу іншого багатоповерхового житлового будинку. Відбулося загоряння щонайменше 15 гаражів. 20 людей зазнали поранень і гострої реакції на стрес. Серед них шестеро чоловіків, 11 жінок і троє дітей", – ідеться в повідомленні.

В ОГП додали, що пошкоджено також цивільні автомобілі й гаражі, не менше ніж 20 житлових і нежитлових будівель, серед яких торговельний центр, навчальний заклад, магазини тощо. Вибито вікна на вході однієї зі станцій метро.

За попередніми даними слідства, росіяни використали УМПБ Д-30 (уніфікований міжвидовий плануючий боєприпас, калібр – 30 см). Розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів і звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України).

Попередньо в Харківській ОВА станом на 17.50 повідомляли про 17 постраждалих у Харкові.

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов у Telegram уточнив, що протягом дня окупанти завдали семи авіаударів по житлових кварталах Харкова.

Пресслужба ДСНС України в Telegram опублікувала фотографії ліквідації наслідків російських авіаударів по Харкову.

"Унаслідок влучання безпосередньо в житлову 20-поверхівку сталися руйнації її конструкцій. За іншими адресами виникли пожежі в гаражному кооперативі на площі 80 м&³2;, а також загоряння трави на відкритій території. Пошкоджено поруч розташовані багатоповерхівки", – розповіли в ДСНС.

У ліквідації пожеж брало участь понад 80 рятувальників і 15 одиниць техніки, додали у службі.

Контекст:

Російські окупанти майже щодня обстрілюють Харків і область із різних видів озброєння. Унаслідок атак зруйновано практично всю критичну інфраструктуру міста, повідомляли в мерії у квітні. Для відновлення після російських обстрілів Харкову потрібно більш ніж $10 млрд, понад 150 тис. жителів міста залишаються без житла, заявив Терехов.

Уранці 10 травня в Харківській ОВА повідомили, що РФ посилила обстріли на північному напрямку в регіоні. Початок наступу РФ під Харковом підтвердив президент України Володимир Зеленський. Він наголосив, що сили оборони знали про плани окупантів у регіоні й розраховували сили для того, щоб дати відсіч ворогу.

Увечері 10 травня в Генштабі ЗСУ повідомили про бої за прикордонні населені пункти в Харківській області, які були в сірій зоні. 12 травня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що росіяни в Харківській області досягли часткового успіху в деяких районах. За даними Генштабу ЗСУ, росіяни, незважаючи на втрати, атакують Вовчанськ і досягли тактичних успіхів.

Сили оборони України ведуть контрударні дії в районах семи прикордонних сіл на півночі Харківської області, повідомив 12 травня речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" ЗСУ Назар Волошин.