Трамп назвав Зеленського "торговцем" і заявив про намір "вивести США з війни в Україні"

Трамп укотре заявив, що Америка вийде з війни лише в разі його президентства
Фото: EPA

Колишній президент США і кандидат на цю посаду Дональд Трамп назвав українського лідера Володимира Зеленського "найвеличнішим торговцем в історії". Таку заяву Трамп зробив під час передвиборчого мітингу у Пенсильванії, 24 вересня написало Bloomberg.

За словами кандидата у президенти США, Зеленський нібито є найвеличнішим торговцем в історії, адже щоразу, коли він приїздить у Штати, "повертається із $60 млрд".

На мітингу в Саванні Трамп заявив, що Штати застрягли у війні в Україні, і звинуватив у цьому чинного президента США Джо Байдена й віцепрезидентку Штатів й кандидатку в президенти Камалу Гарріс. Кандидат у президенти від республіканців заявив, що лише його перемога дасть змогу Америці "вийти" з конфлікту.

Після цього він припустив сценарій, за якого Росія може перемогти у війні проти України.

"Що станеться, якщо вони [росіяни] виграють? Це те, що вони роблять, вони воюють. Як мені хтось сказав днями, вони перемогли [главу нацистської Німеччини Адольфа] Гітлера, вони перемогли [французького імператора] Наполеона. От що вони роблять. Вони борються. І це неприємно", – заявив Трамп.

Окрім того, за його словами, США надали Україні майже $300 млрд, тоді як Європа, із приблизно такою самою економікою, внесла набагато менше.

Утім, як пише Forbes, за даними Інституту світової економіки, від початку повномасштабного вторгнення РФ США надали Україні допомогу на €75 млрд ($83,9 млрд), з яких майже €52 млрд ($58 млрд) – військова допомога.

Контекст:

Трамп неодноразово заявляв, що в разі обрання главою держави закінчить війну Росії проти України до інавгурації в січні 2025 року (також він стверджував, що може домовитися про закінчення війни упродовж доби). Водночас він ніколи не деталізував свого плану, заявляючи лише, що досягне прямих переговорів між керівництвом РФ і України.

Утім Зеленський заявив, що "не розуміє, про що саме говорить Трамп" і що означають слова американського політика про "кінець війни за 24 години". В інтерв'ю The New Yorker український президент розповів, що не впевнений, що Трамп насправді знає, як зупинити війну в Україні, навіть "якщо йому здається, що він знає, як це зробити".