"Цілком у межах правил війни". Данія дозволила Україні використовувати своє озброєння на території РФ

Позицію Данії висловив глава МЗС країни
Фото: ЕРА

Данія дозволяє Україні використовувати надане їй Копенгагеном озброєння на території країни-агресора Росії, де українські війська проводять операцію в Курській області. Це випливає з коментаря глави МЗС Данії Ларса Льокке Расмуссена телерадіокомпанії DR.

Дипломат наголосив, що підтримка Данією України "абсолютно не змінилася" після початку наступу ЗСУ в Курській області РФ.

За словами Расмуссена, самозахист "цілком може полягати" у "вторгненні на територію агресора".

Він зазначив, що "цілком у межах правил війни" атакувати інфраструктуру або військові об'єкти сторони, яка нападає, і в межах тих же правил – застосування данської зброї на російській землі.

Расмуссен також заявив, що "не можна встановити обмеження, що зброю можна застосовувати лише на території України".

У DR звернули увагу, що заява глави МЗС Данії прозвучала на тлі запуску урядом Данії нового пакету допомоги Україні на суму приблизно 783 млн данських крон (орієнтовно $116 млн).

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення країни-агресора Росії в лютому 2022 року станом на 1 липня 2024 року Данія передала Україні лише військової допомоги приблизно на €6,6 млрд (без урахування підтримки країною України через ЄС), поінформували в данському МЗС. Наголошують, що уряд Данії разом з учасниками угоди про створення Данського національного фонду України виділив 60,4 млрд данських крон (€8,1 млрд) на військову підтримку Києва (кошти будуть доступні з 2023-го до 2028 року, більшу їх частину виділять у 2023–2025 роках).

Данія, зокрема, передала Україні артилерійське озброєння й боєприпаси: снаряди калібру 152 мм і 155 мм, важкі мінометні системи й мінометні снаряди, гаубиці M109 (як запчастини), САУ CAESAR, зазначають на сайті данського міноборони. Також Данія частково профінансувала закупівлю для України 16 артсистем Zuzana 2 (виробництво й постачання тривають).

Також Данія пообіцяла надати Україні американські винищувачі F-16 після завершення навчання українських пілотів.