У комітеті Ради з питань нацбезпеки прокоментували дані WSJ про 80 тис. загиблих українських бійців

За словами Костенка, кількість 50 тис. загиблих було б також завищеною
Фото: city-adm.lviv.ua

Дані про 80 тис. загиблих українських військових на війні з Росією, які навела газета The Wall Street Journal, є завищеними. Про це народний депутат України від "Голосу", секретар комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки полковник СБУ Роман Костенко розповів 18 вересня в ефірі "Свобода. Ранок" (проєкт "Радіо Свобода").

За його словами, кількість 50 тис. загиблих було б також завищеною. Костенко наголосив, що йдеться саме про офіційно визнаних загиблими.

"Якщо брати минулі два роки, то в нас десь приблизно однаково було по 19 тис. І це, вважалося, тільки ті, хто офіційно, були видані свідоцтва про смерть. Ми знаємо, що є ще люди, які є безвісти зниклими. Я думаю, що тут приблизно порахували ту ж саму цифру. Безпосередньо в мене немає самих точних даних, щоб сказати, що ці дані є на 100% вірними. Я думаю, що вони є приблизними", – розповів секретар комітету.

Костенко додав, що, попри втрати, мобілізаційного ресурсу в Україні зараз вистачає для ведення бойових дій, однак надалі все залежатиме від спроможності держави провести мобілізацію та дій країни-агресора РФ.

Контекст:

Ні Україна, ні Росія не публікують даних про загиблих і поранених військовослужбовців. Восени 2022 року тодішня заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявляла, що відомості про втрати ЗСУ на період воєнного часу засекречено.

Президент України Володимир Зеленський у лютому 2024-го заявляв, що від початку повномасштабного вторгнення загинула приблизно 31 тис. українських військових.

У матеріалі The Wall Street Journal за 17 вересня стверджують, що загальні бойові втрати під час російсько-української війни перевищили 1 млн осіб. Посилаючись на співрозмовника, ознайомленого з "конфіденційною оцінкою" втрат, станом на початок 2024 року ЗСУ втратили до 80 тис. убитими й приблизно 400 тис. пораненими, написало видання.