У США розповіли, чи погодили з Китаєм план завершення війни в Україні

Салліван запевнив, що Штати дотримуються принципу "нічого про Україну без України"
Фото: EPA

Сполучені Штати Америки та Китай станом на цю мить не погодили конкретного плану щодо переговорів про завершення війни в Україні. Про це 29 серпня на пресконференції в Пекіні заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван, якого процитував сайт Білого дому.

За словами Саллівана, Китай публічно заявляв про те, що війна має закінчитися в дипломатичний спосіб, і цю тему представники країн обговорювали протягом трьох днів.

Однак вони не досягнули конкретного плану, зокрема, через принцип "нічого про Україну без України", якого, як заявив представник президента США Джо Байдена, дотримуються у Штатах.

"Тож, зрештою, Україна сама вирішуватиме, як вона хоче продовжувати дипломатію й переговори", – сказав Салліван.

У Білому домі також зазначили, що протягом найближчих тижнів заплановано телефонну розмову між Байденом і лідером КНР Сі Цзіньпінем. Вашингтон наголосив, що обидві сторони залишаються відкритими до обговорення, зокрема, теми війни Росії проти України.

Контекст:

Китай від початку повномасштабного нападу РФ на Україну публічно демонструє нейтральну позицію й закликає до переговорів, але в Організації Об'єднаних Націй часто голосує так само, як Росія, і, за даними США, постачає їй продукцію для військової техніки.

У липні 2024 року під час першого з 2012 року візиту в КНР міністра закордонних справ України тема миру в Україні була основною на переговорах із главою МЗС КНР Ван І. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів, що після зустрічі "вийшов задоволеним і з бажанням перекурити". Якщо повага до територіальної цілісності, а також "стійкий і справедливий мир" залишаться в основі китайського підходу до припинення війни й відновлення миру в Україні, то "все буде добре", наголосив очільник українського МЗС.