Пекін вимагає скасувати санкції США проти китайських компаній за допомогу Росії

Китай відстоюватиме "законні права та інтереси" своїх компаній
Фото: EPA

Китай закликав США припинити "неправильні дії" після того, як деякі китайські компанії, котрі співпрацюють із Росією, потрапили під американські санкції. Про це 25 серпня написало агентство Bloomberg, посилаючись на заяву міністерства торгівлі КНР.

Пекін, зазначає агентство, "рішуче виступив" проти санкцій і пообіцяв "вжити необхідних заходів, щоб захистити законні права та інтереси китайських компаній".

Контекст:

Китай із початку нападу РФ на Україну публічно намагається дотримуватися нейтральної позиції й закликає до переговорів, але в Організації Об'єднаних Націй часто голосує так само, як Росія, і, за даними ЗМІ, може постачати їй військову техніку.

За даними США, навесні 2024-го Китай посилив підтримку РФ, надає їй розвіддані, оптику для військової техніки, ракетне паливо, верстати для виробництва танків та інші товари. Держсекретар США Ентоні Блінкен заявляв, що КНР є основним постачальником військових верстатів і сполук, котрі використовують у боєприпасах і ракетному паливі, до Росії.

23 серпня США оголосили про новий пакет санкцій, спрямований загалом проти 400 юридичних і фізичних осіб. Згідно з повідомленням мінфіну США, до списку потрапило понад 60 російських компаній зі сфери оборонних технологій, чиї "продукти й послуги дають змогу Росії підтримувати її військові зусилля" в Україні. Окрім того, під обмежувальні заходи потрапили компанії, зареєстровані в Гонконзі й Китаї. Американська влада вважає, що вони допомагають РФ у війні проти України та в ухилянні від західних санкцій.