Кулеба про нові санкції США проти РФ: Зважаючи на гучне ниття топпропагандистів, ці заходи завдають удару в найболючіше місце

Кулеба: Придушення воєнної машини Путіна має вирішальне значення для глобальної безпеки
Фото: EPA

Україна рішуче вітає новий пакет санкцій США стосовно Росії й усіх, хто хоче допомогти її воєнним зусиллям, заявив глава МЗС України Дмитро Кулеба. Про це він написав в Х 13 червня.

"Зважаючи на гучне ниття топпропагандистів російського режиму, ці заходи завдають удару просто в найболючіше місце", – зазначив Кулеба.

За його словами, Україна особливо вітає жорсткі заходи проти російської оборонно-промислової бази та її доступу до технологій і ресурсів за кордоном.

"Придушення воєнної машини [нелегітимного президента РФ Володимира] Путіна має вирішальне значення для глобальної безпеки. Кожна зброя, яку Росія не може виготовити через брак ресурсів, – це врятоване життя. Будь-яка структура, котра допомагає Росії у виробництві зброї, має зазнати найсильнішого тиску", – написав міністр.

Окрім того, додав він, звичайні росіяни мають усвідомити, що проблеми, з якими вони стикаються, – безпосередній результат рішень Москви: починаючи з незаконної війни проти України й закінчуючи втручанням у справи інших країн.

Контекст:

Санкції проти Росії вводять у відповідь на її агресію проти України ще із 2014 року. Після повномасштабного вторгнення російських військ 24 лютого 2022 року обмеження суттєво розширили.

За інформацією глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum, із кінця лютого 2022 року проти РФ ввели майже 16,6 тис. обмежень. Загалом із 2014 року, коли РФ окупувала Крим і частину території Донбасу, – понад 19 тис. Росія – найбільш підсанкційна країна у світі, вона випередила Іран, Сирію та Північну Корею.

Країна-агресор РФ знаходить можливості обходити санкції, зазначав президент України Володимир Зеленський у лютому 2023 року. Про факти обходження санкцій Україна повідомляє партнерів. Зеленський наголошував, що якнайбільше глобальних гравців мають бути абсолютно принциповими в дотриманні режиму санкцій проти Росії за її терор.

12 червня США занесли до санкційного списку 33 людини і 300 компаній, які мають стосунок до РФ. У ньому опинилися Мосбіржа, Національний кліринговий центр і Національний розрахунковий депозитарій, які є посередниками на торгах на російському валютному ринку. Після цього Мосбіржа оголосила, що зупинила торгівлю доларом і євро, а також фінансовими інструментами, акціями, дорогоцінними металами з розрахунками в доларах. 13 червня аналогічні санкції ввела Великобританія.